NA KORAK DO POLICIJSKOG ČASA: Prepune intenzivne nege mogle bi nas dovesti do najrigoroznije mere - potpunog zatvaranja

B. RADIVOJEVIĆ

28. 11. 2020. u 08:26

STIGLI smo, izgleda, do same ivice potpunog zatvaranja. Ako se nadležni odluče i na ovaj potez, koji već dugo izbegavaju iako su se evropske zemlje, pa i i ove u našem okruženju, odavno "zaključale", to će biti zbog ogromnog priliva pacijenata prvenstveno u odeljenja intenzivne nege, pa i uopšte u bolnice.

НА КОРАК ДО ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА: Препуне интензивне неге могле би нас довести до најригорозније мере - потпуног затварања

Ogromna gužva ispred Infektivne klinike KCS / Foto I. Marinković

Sa 2.434 inficiranih i 66 hospitalizovanih medicinara, čak i da isprazni još klinika za kovid, zdravstvo teško da može da istrpi dalje povećavanje broja obolelih.

Da nas od potpunog zatvaranja ne deli još mnogo vremena potvrđuje i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji primećuje da se očigledno nove mere slabo poštuju. Iako je situacija kritična, još nije upitno da će ijedan pacijent ostatiti bez medicinske pomoći, ali je pitanje do kad ovoliki pritisak zdravstvo još može da amortizuje.

Koliko je epidemija uzela maha potvrđuje i činjenica da smo sa 1.007 zaraženih na 100.000 stanovnika, zvanično, po Evropskom centru za kontrolu i sprečavanje bolesti (ECDC), ušli u poslednji od devet krugova kojima se rangiraju zemlje po epidemiološkoj situaciji. Iako epidemiolozi procenjuju da bi krajem sledeće nedelje epidemija mogla da počne da se smiruje, i da se bar ne povećava broj zaraženih, ovim tempom, do tad bismo mogli da stignemo i do 10.000 inficiranih za dan i trocifrenog broja preminulih.

- Situacija je ozbiljna, u beogradskim klinikama mesta su potpuno popunjena - kaže profesor dr Mijomir Pelemiš, infektolog i član Kriznog štaba. - Dogovorili smo se da se naprave detaljne vizite i da oni koji su pred krajem terapije budu premešteni po Srbiji, u privremene bolnice Niš i Kragujevac. Svi teško oboleli od kovida treba da budu tamo gde im se može pružiti adekvatna zaštita, a oni kojima ne treba kiseonik da se premeste gde ima mesta. Imamo veliki broj prijema, pritisak je veliki na kovid-ambulante. Nema trenutno nikakvih problema što se tiče zbrinjavanja. Možemo biti srećni i što imamo dobre lekare.

Disciplina nam, izgleda, ipak ne "ide od ruke". Slike dugih redova formiranih da bi se kupilo nešto na popustu na "crni petak", koje smo u petak svi videli, najviše su pogodile medicinare koji se već devet meseci bore da spasu živote. Zbog tog guranja u šopingu, za sedam do 10 dana, svima bi mogao da nam osvane "crni petak".

Da li smo "na minut" do zatvaranja ili možemo još nekoliko dana da se "kockamo", teško je odrediti, ali je sve izvesnije da idemo baš u tom pravcu, jer drugog rešenja ako se ne poštuju mere - neće biti.

- Situacija je veoma ozbiljna, Srbija je među vodećim državama po broju novoobolelih - kaže direktor SZO u Srbiji Marijan Ivanuša. - Postojeće mere dale su rezultate, one imaju posledice na svakodnevni život, ali nismo ih dovoljno poštovali, previše smo se družili, nismo nosili maske i držali distancu.Teško je odrediti koja je "brojka" koja bi uslovila karantin. Ako imamo 7.000 ili 8.000 novoobolelih dnevno, znajte da će oko 20 odsto njih završiti u bolnici. Imaće tešku sliku bolesti, ako ostaju 10 dana u bolnici, to je 15.000 zauzetih kreveta.

PRVO OBAVEZNO U KOVID-AMBULANTE

NA sastanku ministra zdravlja sa direktorima kovid-centara dogovoreno je da svi sa sumnjom na infekciju virusom korona moraju prvo u kovid-ambulante, da bi se smanjila navala na kliničke centre.

- Moraju u najbližu kovid-ambulantu na test i analize, pa se tek onda i isključivo sa uputom šalju u određeni trijažni centar - kaže dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike KCS i dodaje da je to važno da se ne bi zaglavljivao rad prijemno-trijažnih ambulanti pri bolnicama.

Dr Ivana Milošević iz ove klinike kaže da se tu pregleda više od 400 ljudi u danu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri