BIĆE SAHRANJEN NA PRAZNIK KOJI JE PUNO VOLEO: Sveštenik Andrić prisetio se reči patrirarha Irineja o Eginskom Čudotvorcu

Novosti online

21. 11. 2020. u 21:10

Patrijarh Irinej, koji je preminuo juče, biće sahranjen sutra u Hramu Svetog Save, na praznik Svetog Nektarija Eginskog.

БИЋЕ САХРАЊЕН НА ПРАЗНИК КОЈИ ЈЕ ПУНО ВОЛЕО: Свештеник Андрић присетио се речи патрирарха Иринеја о Егинском Чудотворцу

Foto: Z. Jovanović

Sveštenik iz Valjeva Nenad Andrić napisao je na svom Fejsbuk profilu da je sutra praznik Sv. Nektarija Eginskog, kao i da je taj praznik patrijarh Irinej veoma voleo.

- Naš Patrijarh Irinej je voleo Svetog Nektarija puno i eto na njegov praznik se sahranjuje, verujem Svetac će ga čekati sa Sv. Savom na Nebu Božijem. Da voli Sv. Nektarija veoma, Patrijarh mi je rekao kada je pročitao moju knjigu o sv. Nektariju, za koju mi je uvek dao blagoslov i usmeni i pismeni da u Beogradu održavam predstavljanja (promocije) knjige o Eginskom Čudotvorcu. Carstvo mu Nebesko - dodao je Andrić.

KO JE SVETI NEKTARIJE EGINSKI?

Sveti Nektarije Eginski je grčki monah koji je bio nastojnik manastira na ostrvu Egina pored Atine. Živeo je polovinom 19. veka a preminuo 1920. godine. Mole mu se posebno bolesnici koji boluju od kancera, raka i malignih bolesti.

 

U nedelju 22. novembra je praznik Sv. Nektarija Eginskog. Naš Patrijarh Irinej je voleo Sv. Nektarija puno i eto na...

Posted by Nenad V. Andrić on Friday, November 20, 2020

Svi vernici odlaze kod njegovih svetih moštiju u crkvu na ostrvu Egini, u manastire koji imaju česticu Svetog Nektarije Eginskog (deo svetih moštiju) ili se celivaju njegove ikone, pomazuje se osvećenim uljem Svetog Nektarija Eginskog i svaki dan se čita Akatist i molitva Svetom Nekatriju Eginskom za isceljenje.

Kada god vernik želi da uputi snažnu molitvu za svoj problem, želju, bolest, on se čitanjem akatista obraća svetitelju da ga on zastupa kod Gospoda Boga i da svojom zaslugom na nebu koju ima, pomogne molitveniku.

(Pink)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SERB

21.11.2020. 23:00

За сваког српскоге патријарха, посебно су важна два празника: Свети Стефан Првомученик - заштитник средњевековне Српске земље Далмације, Босне, Захумља, Травуније, Диоклије и Раса, и Свети Архангел Михајло - крсна слава Војислављевића и Немањића, који вуку корене из Травуније. Данас је Аранђеловдан, а сутра ће Његова светост Патријарх српски Иринеј бити сахрањен у храму Светога Саве Немањића. Тако ће бити затворена још једна страница повести српског народа у години када се обележава осам вијекова од стицања аутокефалности Српске цркве.