KAPITULIRAO SAM PRED SVOJOM ŽENOM: General Branko Krga, već deceniju i po u penziji, ali ni za trenutak ne staje

Slađana J. MATIĆ

01. 12. 2020. u 07:40

КАПИТУЛИРАО САМ ПРЕД СВОЈОМ ЖЕНОМ: Генерал Бранко Крга, већ деценију и по у пензији, али ни за тренутак не стаје

Foto Z. Jovanović

DA nije korone, pa je zbog nje malo smanjio svoje svakodnevne aktivnosti, za generala Branka Krgu (75) ne bi se ni reklo da je u penziji čak deceniju i po.

Kada je otišao sa mesta načelnika Generalštaba Vojske SCG u mirovinu 2005, nastavio je da radi gotovo svakodnevno. Punih deset godina bio je predavač na Akademiji za diplomatiju i bezbednost.

Sad mu kaže pomalo nedostaje taj rad sa studentima, ali po zakonu otkad je napunio 70 godina katedru je morao da prepusti mlađima od sebe.

- Ponekad kao gost, kad me pozovu, održim neki čas ili predavanje - priča nam Krga, koji je doktorirao kao penzioner 2009. godine. - Na taj način me povremeno angažuju i na Vojnoj akademiji i Visokim studijama bezbednosti i odbrane. Sad sam ipak, više okrenut radu na Institutu za strategijska istraživanja i nekim naučnim temama, a i drugi razni instituti me zovu na stručne skupove i predavanja. Pišem i za časopis "Diplomatija i bezbednost" o Kosovu i Metohiji, geopolitičkim odnosima, bezbednosti...

Foto Z. Jovanović

General pukovnik Krga je iza sebe ostavio, bez dileme se može reći, uspešnu i zavidnu vojnu, diplomatsku i obaveštajnu karijeru. U Beograd je stigao iz rodnog Daruvara i završio dva fakulteta - Filozofski i Vojnu akademiju. Bio je vojni ataše u Moskvi, načelnik Vojnoobaveštajne službe, a kao kruna svega stiglo je mesto načelnika Generalštaba Vojske SCG od 2002. do 2005. godine.

U javnosti je ostao zapamćen kao neko ko nije baš previše pričljiv i kao osoba koja nije često davala izjave medijima. Moglo bi se reći da je uvek bio pomalo suzdržan i vojnički oprezan. Ipak, kada smo ga pozvali srdačno se raspričao, za "Novosti", otkrivajući nam da već 14 godina živi na obroncima Avale:

- Tu sam vikendicu kupio 1994. godine kad sam se vratio iz Moskve. U njoj je boravila moja majka, a posle smo je žena i ja malo preuredili. Ona je bila mudrija, pa je stalno nešto sređivala i opremala.

General se u službi obučavao za spoljne neprijatelje, a izgleda nije računao na unutrašnjeg "rivala", pa je bez "ispaljenog metka" kapitulirao pred svojom lepšom polovinom.

- Pažljivo me dovela u situaciju da nemam kud i moram tu da živim - otkriva uz osmeh Krga.

- Prodali smo stan u centru prestonice, pa je sin sebi kupio manji. On je oženjen, inženjer je elektrotehnike, ima svoju firmu i bavi se programiranjem. Mi smo se preselili i ovde imamo plac od 30 ari, baštu, voćnjak i životinje, pse, mačke, zečeve, gugutke...

Pečemo rakiju komovicu i pravimo domaće vino. Imamo nešto svog grožđa, a nešto i dokupimo.

BLAGOTVORAN BORAVAK VAN GRADA

KADA ga mlađi prijatelji koji se spremaju za penziju pitaju kako je, general Krga odgovara da ima mnogo prednosti, ali i jedan nedostatak penzionerskog života.

- Odeš u penziju i nikad nemaš slobodnog vremena - otkriva naš sagovornik.

- Predlažem svakome ko ima mogućnosti da proba da živi kao ja. Nisam nikada planirao da ću napustiti grad, desilo se sticajem okolnosti i sad smo žena i ja stalno ovde, ne selimo se čak ni preko zime. To pozitivno utiče na zdravlje i raspoloženje. Ovo je blagotvorno.

Kako kaže, napravi i do 200 litara vina i oko 40 litara rakije, koje uglavnom podeli sa prijateljima, ali nešto se i popije sa gostima kad dođu:

- Sada slabo ko dolazi, svi se nešto čuvaju zbog korone. Ove godine smo propustili okupljanja u našem dvorištu i okretanja na ražnju jagnjadi i prasadi.

Foto Z. Jovanović

Bračni par Krga nije osetio zabrane kretanja koje su postojale s proleća. U dvorištu, oko bašte i voćnjaka uvek ima nekih poslića što je prednost života na Avali. Gospođu Krgu sada niko živ ne bi mogao da vrati u stan u gradu, a i general se srodio sa prirodom.

Kad se zaželi, Branko Krga je začas automobilom u centru, u Klubu generala ili u Udruženju pripadnika VBO. Tu sa prijateljima iz službe pretrese važne teme:

Foto Tanjug

- Ne mogu da kažem da sam u toku svih dešavanja, jer nemam više direktne izvore informacija, ali pratim aktuelnosti. Situacija na KiM je vrlo složena i državnom rukovodstvu nije lako da se sa tim izbori. Nešto rade dobro, a nešto bi mogli i bolje. Na sceni su borbe za primat u svetu i to će naravno uticati i na nas, ali važno je da država bude čvrsta, stabilna i da precizno opredeli nacionalne prioritete, ciljeve i interese.

Generala je zvalo nekoliko političkih partija da im se pridruži, ali nije prihvatio. Ostao je dosledan stavu da se politikom ne bavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Velimir

01.12.2020. 09:07

Најбољи човјек на челу војске од радпада СФРЈ. Једини који је помогао припадницима војске у ЦГ кад нико није хтио,а држава није имала.

Burek

01.12.2020. 09:21

Ziv bio generale pamtim te iz pirota de si bio komandant kasarne.uvek si bio raspolozan za pricu sa vojnicima.ja sam bio centar voj pa znam.ziveo.