KAPITULIRAO SAM PRED SVOJOM ŽENOM: General Branko Krga, već deceniju i po u penziji, ali ni za trenutak ne staje

Slađana J. MATIĆ

01. 12. 2020. u 07:40

DA nije korone, pa je zbog nje malo smanjio svoje svakodnevne aktivnosti, za generala Branka Krgu (75) ne bi se ni reklo da je u penziji čak deceniju i po.

КАПИТУЛИРАО САМ ПРЕД СВОЈОМ ЖЕНОМ: Генерал Бранко Крга, већ деценију и по у пензији, али ни за тренутак не стаје

Foto Z. Jovanović

Kada je otišao sa mesta načelnika Generalštaba Vojske SCG u mirovinu 2005, nastavio je da radi gotovo svakodnevno. Punih deset godina bio je predavač na Akademiji za diplomatiju i bezbednost.

Sad mu kaže pomalo nedostaje taj rad sa studentima, ali po zakonu otkad je napunio 70 godina katedru je morao da prepusti mlađima od sebe.

- Ponekad kao gost, kad me pozovu, održim neki čas ili predavanje - priča nam Krga, koji je doktorirao kao penzioner 2009. godine. - Na taj način me povremeno angažuju i na Vojnoj akademiji i Visokim studijama bezbednosti i odbrane. Sad sam ipak, više okrenut radu na Institutu za strategijska istraživanja i nekim naučnim temama, a i drugi razni instituti me zovu na stručne skupove i predavanja. Pišem i za časopis "Diplomatija i bezbednost" o Kosovu i Metohiji, geopolitičkim odnosima, bezbednosti...

Foto Z. Jovanović

General pukovnik Krga je iza sebe ostavio, bez dileme se može reći, uspešnu i zavidnu vojnu, diplomatsku i obaveštajnu karijeru. U Beograd je stigao iz rodnog Daruvara i završio dva fakulteta - Filozofski i Vojnu akademiju. Bio je vojni ataše u Moskvi, načelnik Vojnoobaveštajne službe, a kao kruna svega stiglo je mesto načelnika Generalštaba Vojske SCG od 2002. do 2005. godine.

U javnosti je ostao zapamćen kao neko ko nije baš previše pričljiv i kao osoba koja nije često davala izjave medijima. Moglo bi se reći da je uvek bio pomalo suzdržan i vojnički oprezan. Ipak, kada smo ga pozvali srdačno se raspričao, za "Novosti", otkrivajući nam da već 14 godina živi na obroncima Avale:

- Tu sam vikendicu kupio 1994. godine kad sam se vratio iz Moskve. U njoj je boravila moja majka, a posle smo je žena i ja malo preuredili. Ona je bila mudrija, pa je stalno nešto sređivala i opremala.

General se u službi obučavao za spoljne neprijatelje, a izgleda nije računao na unutrašnjeg "rivala", pa je bez "ispaljenog metka" kapitulirao pred svojom lepšom polovinom.

- Pažljivo me dovela u situaciju da nemam kud i moram tu da živim - otkriva uz osmeh Krga.

- Prodali smo stan u centru prestonice, pa je sin sebi kupio manji. On je oženjen, inženjer je elektrotehnike, ima svoju firmu i bavi se programiranjem. Mi smo se preselili i ovde imamo plac od 30 ari, baštu, voćnjak i životinje, pse, mačke, zečeve, gugutke...

Pečemo rakiju komovicu i pravimo domaće vino. Imamo nešto svog grožđa, a nešto i dokupimo.

BLAGOTVORAN BORAVAK VAN GRADA

KADA ga mlađi prijatelji koji se spremaju za penziju pitaju kako je, general Krga odgovara da ima mnogo prednosti, ali i jedan nedostatak penzionerskog života.

- Odeš u penziju i nikad nemaš slobodnog vremena - otkriva naš sagovornik.

- Predlažem svakome ko ima mogućnosti da proba da živi kao ja. Nisam nikada planirao da ću napustiti grad, desilo se sticajem okolnosti i sad smo žena i ja stalno ovde, ne selimo se čak ni preko zime. To pozitivno utiče na zdravlje i raspoloženje. Ovo je blagotvorno.

Kako kaže, napravi i do 200 litara vina i oko 40 litara rakije, koje uglavnom podeli sa prijateljima, ali nešto se i popije sa gostima kad dođu:

- Sada slabo ko dolazi, svi se nešto čuvaju zbog korone. Ove godine smo propustili okupljanja u našem dvorištu i okretanja na ražnju jagnjadi i prasadi.

Foto Z. Jovanović

Bračni par Krga nije osetio zabrane kretanja koje su postojale s proleća. U dvorištu, oko bašte i voćnjaka uvek ima nekih poslića što je prednost života na Avali. Gospođu Krgu sada niko živ ne bi mogao da vrati u stan u gradu, a i general se srodio sa prirodom.

Kad se zaželi, Branko Krga je začas automobilom u centru, u Klubu generala ili u Udruženju pripadnika VBO. Tu sa prijateljima iz službe pretrese važne teme:

Foto Tanjug

- Ne mogu da kažem da sam u toku svih dešavanja, jer nemam više direktne izvore informacija, ali pratim aktuelnosti. Situacija na KiM je vrlo složena i državnom rukovodstvu nije lako da se sa tim izbori. Nešto rade dobro, a nešto bi mogli i bolje. Na sceni su borbe za primat u svetu i to će naravno uticati i na nas, ali važno je da država bude čvrsta, stabilna i da precizno opredeli nacionalne prioritete, ciljeve i interese.

Generala je zvalo nekoliko političkih partija da im se pridruži, ali nije prihvatio. Ostao je dosledan stavu da se politikom ne bavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije