ZELENA STRUJA PROTERUJE UGALJ: Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora treba da bude budućnost Srbije

J.Su

18. 11. 2020. u 11:14

POVEĆANjE proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i povećanje energetske efikasnosti najvažnije su stavke, kako bi Srbija imala dovoljno struje u budućnosti. Cela Evropa prelazi sa elektrana na ugalj, čak i onog najkvalitetnijeg, na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

ЗЕЛЕНА СТРУЈА ПРОТЕРУЈЕ УГАЉ: Производња електричне енергије из обновљивих извора треба да буде будућност Србије

Novosti

Kako je izjavila Zorana Mihajlović, ministarka energetike i rudarstva, većina zemalja Evropske unije do 2030. godine, prema nekim planovima, neće imati elektrane na ugalj.

- To znači da i mi moramo da počnemo da tražimo supstituciju za ugalj i da se okrenemo da proizvodimo više struje iz obnovljivih izvora, kao i da povećamo energetsku efikasnost, jer mi sada oko 30 odsto energije trenutno "bacimo" - navela je ministarka Mihajlović. - Cena izgradnje kapaciteta koji koriste obnovljive izvore, tokom poslednjih 10 godina značajno smanjena i da je sada jednako konkuretno praviti termoelektranu na ugalja kao, na primer, vetroelektranu.

IZMENE ZAKONA

Resorno ministarstvo radiće na izmenama Zakona o efikasnom korišćenju energije i formiranju fonda za energetsku efikasnost, jer postoji mnogo prostora da tu oblast unapredimo, kao i novac iz evropskih fondova, rekla je ministarka Mihajlović

Prema rečima ministarke Mihajlović, za Srbiju je važno da revitalizujemo velike hidroelektrane i da gradimo nove, kao što su hidroelektrane na Drini, gde je formirana zajednička kompanija sa RS u kojoj EPS ima 51 odsto vlasništva. Ovaj projekat je važan zbog regiona, kako bismo konačno izašli iz svojih uskih okvira i uradili nešto što je dobro za sve u regionu.

- Kada je reč o malim hidroelektranama, radi se novi katastar, koji treba da pokaže gde je moguće, a gde ne bi mogle da se grade MHE - kazala je Mihajlović. - Oko 60 odsto potencijala obnovljivih izvora energije čini biomasa i da bi ona mogla da se koristi mnogo više i za proizvodnju električne, ali i toplotne energije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a