NIJE GEJ BRAK, ALI SE REGISTRUJU KOD MATIČARA: Evo šta znači najava ministarke Čomić o istopolnim partnerstvima

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

18. 11. 2020. u 12:16

НИЈЕ ГЕЈ БРАК, АЛИ СЕ РЕГИСТРУЈУ КОД МАТИЧАРА: Ево шта значи најава министарке Чомић о истополним партнерствима

Foto V. Danilov

NAJAVA ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordane Čomić da će na proleće biti gotov zakon o istopolnim partnerstvima naišla je na oduševljenje među LGBT zajednicom.

Zasada još nema reakcija među desničarskim organizacijama.

- Duboko verujemo da je takav propis neophodan, i da treba da razumemo da evropske vrednosti, vrednosti tolerancije i ljudskih prava, takav propis podrazumevaju. Teško mi je da procenim tačno rok, ali mislim da bi to bilo spremno pre prolećnog zasedanja Skupštine 2021. Moralo bi biti - rekla je ministarka, i dodala da je potrebno stvoriti političku volju da taj propis bude "antidiskriminacioni i ljudskopravaški".

Gordana Čomić, Foto Tanjug

Ovaj zakon neće, kako nam je rečeno, ozakoniti ni istopolne brakove, ni istopolne vanbračne zajednice, jer bi to bilo u suprotnosti sa Ustavom. On bi trebalo da omogući da registrovani partneri istog pola uživaju prava iz penzijskog, zdravstvenog i socijalnog osiguranja kao i oni u bračnoj zajednici.

- Najava da će zakon konačno biti donet je lepa vest, iako nam je obećavano da će se to desiti još 2018. Zakon o istopolnim parterstvima planiran je Strategijom za borbu protiv diskriminacije i Akcionim planom za njeno sprovođenje, koji su istekli pre dve godine.

Foto A. Stanković

Ključno je da se njime ne uvode ni brak, ni vanbračna zajednica, niti se reguliše pitanje usvajanja dece. On će omogućiti rešavanje pitanja nasledstva, zdravstvenog osiguranja, posete istopolnog partnera u zatvoru ili bolnici. Istopolne zajednice moraće da budu registrovane kod matičara - objašnjava Predrag Azdejković, gej aktivista.

Kako ističe, Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi i regionu koje nemaju takav propis. Imaju ga gotovo sve zemlje EU, izuzev Mađarske, Rumunije i Bugarske. Osim nas, u regionu ga nemaju još samo Makedonija i BiH.

EVROPSKA OBAVEZA SRBIJE

SRBIJA je u obavezi da donese ovakav propis kao članica Saveta Evrope, napominje Azdejković. Naime, presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Olijari i drugi protiv Italije", iz 2005. godine, svaka država članica SE dužna je da pravno reguliše zajednicu života dve osobe istog pola.

Predrag Azdejković, Foto N. Fifić

Najavi pripreme novog zakona prethodila je septembarska peticija "Beograd prajda" za njegovo usvajanje. U njoj se tražilo: da zajednica istopolnih partnera bude priznata zakonom; da se na istopolne partnere primenjuju propisi o podeli imovine ako zajednica prestane da postoji; da partner istog pola može da nasledi osobu sa kojom živi pod istim uslovima kao bračni drug; da ima pravo nasleđivanja penzije u slučaju smrti ovog drugog; da im se omogući uživanje prava na zaštitu od nasilja u porodici; da u slučaju bolesti jednog drugi partner mora da bude obavešten o njegovom zdravstvenom stanju; da istopolni partner ima pravo da učestvuje u donošenju odluka u pogledu izbora medicinskog tretmana za svog partnera; da mogu jedni druge da posećuju u zatvoru i da u slučaju smrti mogu da preuzmu telo svog partnera i sahrane ga.

U peticiji se ističe da su Nacrt zakona organizacije civilnog društva sastavile još 2010. i predale ga nadležnim organima na usvajanje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

prorok

18.11.2020. 12:27

Znaci postoje samo LGBT i desnicari, a desnicari su po definiciji losi momci. Nikakvo drugo misljenje ili orjentacija nije dozvoljena. Bravo, zaista. Zivimo Orvela.

ban Kulin

18.11.2020. 12:27

To taka ide, prvo su tražili paradu, pa su dobili paradu, pa sad dobijaju gej registraciju partnerstva, pa će posle dobiti i gej brak, a na kraju i da mogu da usvajaju decu, prvo će gejevi usvajati devojčice, a lezbejke dečake da ne bi sve bilo tako očigledno, a potom će gejevi usvajati samo dečake, a lezbejke samo devojčice i onda možete misliti šta će biti dalje. Svet nezaustavljivo srlja u propast, a što bi Marko Porcije Katon Starij rekao: "...Kartaginu treba spaliti, a pepeo uzorati" i da pojasnim ako neko ima dilemu, Kartagina su danas Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države!!!

Lex

18.11.2020. 12:43

Заједница живота између мушкарца и жене (ванбрачна заједница) такође треба да се регулише код матичара уговором. Да се коначно заведе ред у тој области. Све заједнице без уговора или без брака да се не признају у оставинским поступцима. Проток времена (3 године) да више не игра никакву улогу.

Jessica

18.11.2020. 13:15

A da se pozabavite uredjenjem , pravima i obavezama vanbracnih partnera ? Apsolutno neuredjena oblast i nikoga ne interesuje. Da li znate šta se dešava sa imovinom ukoliko premine jedan od vanbracnih partnera ? Raspitajete se pa ćete saznati , a ostalim neregulisanim statusima , pravima ,.. nema mesta u ovoj rubrici

Srki

18.11.2020. 14:17

Sta je sa partnerima razlicitog pola, koji iz ovog ili onog razloga ne mogu ili ne zele da koriste instituciju braka? Da li ce njima biti omogucena registracija partnerstva, sa pripadajucim pravima? Mora biti, inace je zakon diskriminatoran.

Gorki

18.11.2020. 14:31

Види се шта су приоритети ове министарке. Очигледно је ово тема број 1 којом ће се она бавити. Ако је ово прва тема онда нам ова министарка није ни требала.

Mitar

18.11.2020. 14:33

Bez mišljenja SPC i bez tumačenja Ustavnog suda o ustavnosti ovog akta ne donosi te nikakve zakone. Do pre 30 tak godina u celom svetu se homoseksualnost smatrao za bolest. Šta se to dogodilo pa da to danas nije bolest ?

Proka

18.11.2020. 14:45

Nemaju Mađari, koji su u evropskoj uniji, ne moramo ni mi da ga imamo. To je protivprirodno. Bolje da posvetimo više pažnje porodici i natalitetu.

dragan

18.11.2020. 16:05

Tako nešto se od ove exs DS ministarke može i očekivati. ne radi se o stavu "desničarskih organizacija" već o stavu Građana i Građanki. U svakom slučaju to je stvar o kojoj treba da odluče Građani na referendumu.

Proka

21.03.2021. 20:49

Neka radi ko šta hoće, ali da nam jedna minorna grupa diktira zakone koji su protiv prirodni i suprotni volji ogromne većine građana Srbije to neće da može.