REZULTATI U ROKU OD 24 SATA U Vatreno oko svaki dan stiže 2.500 - 2.700 uzoraka

Tanjug

16. 11. 2020. u 15:33

U LABORATORIJU "Vatreno oko" u Kliničkom centru Srbije ovih dana u proseku stiže od 2.500 do 2.700 uzoraka iz cele Srbije, a rezultate izdaju obično u roku od 24 sata.

РЕЗУЛТАТИ У РОКУ ОД 24 САТА У Ватрено око сваки дан стиже 2.500 - 2.700 узорака

Foto: N. Skenderija

Načelnica laboratorije "Vatreno oko" Snežano Jovanović kaže da su pre dve nedelje primali 600 do 800 uzoraka, a da danas u proseku dnevno obrađuju 2.500 do 2.700 uzoraka.

-To je značajan porast. Osim što se povećao broj uzoraka koji nam pristižu, povećala se i pozitivnost - navela je ona i istakla da danas izdaju mnogo više rezultata na kojima piše da je pacijent pozitivan na virus korona nego pre dve nedelje.

Danas se dešava da na pločici, na koju staju 94 uzorka koja se obrađuju, bude više od 50 pozitivnih uzoraka, dok je ranije bilo od 94 uzorka 20 do 30 pozitivnih.

Jovanović kaže da se svi uzorci koji stignu u laboratoriju Vatreno oko obrade istog dana i da se rezultati izdaju u roku od 24 sata.

-Rezultate izdajemo u roku od 24 sata, vrlo retko posle 48 sati. Obično rezultat bude izdat istog dana kada stigne u laboratoriju.Treba voditi računa da pojedine kovid ambulante ne šalju istog dana uzorke u laboratoriju kada je bris uzet, već sutradan - navela je ona.

Ističe da kada uzorak uđe u laboratoriju do izdavanja rezultata ne prođe više od 18 sati.

Laboratorija "vatreno oko" ima zapravo četiri odvojene laboratorije u kojioma radi oko 40 zaposlenih. U prvoj laboratoriji je prijem uzoraka, tu se materijal priprema za dalju analizu, ubacuju podaci u informacioni sistem. To je laboratorija u kojoj je treći nivo bezbednosti, te zaposleni rade u punoj opremi, u skafanderima.

U drugoj laboratoriji se pripremaju reagensi i hemikalije za samu analizu. To je laboratorija sa drugim nivoom bezbednosti, gde je obavezno nošenje maski, kaljača, rukavica..., ali ne rade u skafanderima.

U trećoj laboratoriji se radi frakcija nukleinskih kiselina i ekstrahuje genetički materijal virusa i to je laboratorija trećeg nivoa bezbednosti gde takođe zaposleni rade u skafanderima.

Kada se završi posao u trećoj laboratoriji ploča se prebacuje u četvrtu laboratoriju, stavlja u PCR mašinu i nakon toga se izdaje rezultati.

Jovanović je posebno ponosno što od otvaranja laboratorije u maju do danas nijedan zaposleni nije zaražen virusom korona.

-Oko 2.700 do 3.000 uzoraka su maksimalni kapaciteti sa četiri PCR mašine i dve mašine za ekstrakciju - rekla je Jovanović i dodala da bi se u Srbiji teško moglo da uradi toliko analiza da nije otvorena laboratorija Vatreno oko koja je donacija Kine.

Vatreno oko radi svaki dana, čak i vikendom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna