MIA ŽIKIĆ OPERISANA DANAS U TURSKOJ: Za ispravljanje kičme ove devojčice Srbija sakupila 50.000 evra

Z.Rašić

27. 10. 2020. u 18:23

МИА ЖИКИЋ ОПЕРИСАНА ДАНАС У ТУРСКОЈ: За исправљање кичме ове девојчице Србија сакупила 50.000 евра

Foto Z.Rašić

PUNIH devet sati na klinici u Turskoj trajala je danas operacija malene Paraćinke Mie Žikić, koju je na put u Tursku 14. oktobra mislima ispratila cela Srbija.

Naime, da bi Miina deformisana kičma ugradnjom specijalne šipke bila ispravljena, bilo je neophodno 50.000 evra, a ta svota je prikupljena zahvaljujući humanitarnoj akciji ljudi velikog srca.

Mia je tako sa roditeljima otputovala u Tursku, operacija je zbog šlajma u devojčicinim plućima obavljena danas - sa nekoliko dana zakašnjenja, a protekla je bez ikakvih komplikacija, obavestila je javnost majka Milena preko društvenih mreža.

- Doktor je zadovoljan jer je uradio onako kako je i planirao. Nije bilo nikakvih poteškoća, ali s obzirom na to koliko je Miina kičma bila kriva, moraće da radi korekciju kroz tri ili četiri godine, što sve zavisi od njenog zdravstvenog stanja – napisala je majka na svom “Fejsbuk” profilu, zahvalivši se svima koji su omogućili ovu operaciju za Miino bolje sutra, a posebno Vladanu Vugdeliji, pravniku Rudnika “Rembas” u Resavici, koji je akcijom “Kilometri za Miu”, uspeo da napravi veliki preokret u sakupljanju sredstava i da sve značajno ubrza.

O četvorogodišnjoj Mii, koja zbog kifoskolioze kičme još ne može samostalno ni da sedi, a kamoli da hoda, “Novosti” su više puta pisale jer je operacija u Turskoj bila jedina šansa da se kičma ispravi, te da Mia najzad stane na sopstvene noge kao i svi njeni vršnjaci. Ovaj tip operacije ne radi se u Srbiji, a nadu roditeljima ulili su lekari turske klinike koji su rešavali i naizgled nerešive slične slučajeve kod drugih pacijenata. Srbiju je ujedinila životna tragedija devojčice i novac za operaciju je sakupljen.

Zahvat je uspešno obavljen i pored Miine kičme ugrađena je šipka, ali predstoje kontrole i korektivna operacija kroz nekoliko godina, pa se humanitarna akcija nastavlja.

Za Miin osmeh i dalje se može upisati 608 i poslati SMS na 3030.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)