PONOSNI SMO NA NAŠIH 408 BEBA: Uspešnih sedam godina Centra za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice u Valjevu

Branko Puzović

17. 10. 2020. u 14:37

U PORODICE širom Srbije, Evrope, ali i sveta, dugo očekivane prinove stižu iz - Valjeva.

ПОНОСНИ СМО НА НАШИХ 408 БЕБА: Успешних седам година Центра за вантелесну оплодњу Опште болнице у Ваљеву

Foto B. Puzović

Uz pomoć malog, ali stručnog i vrednog tima Centra za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice u gradu na Kolubari, u proteklih sedam godina koliko postoji, kao jedina ustanova te vrste, sem velikih kliničkih centara u Srbiji, rodilo se 408 beba, na radost i sreću roditelja koji pre toga uglavnom dugo nisu mogli da dobiju potomstvo.

Foto B. Puzović

Zasada, vode dečaci - rodilo ih se 218, a na svet je došlo 190 devojčica, uz pomoć embriologa i ginekologa u laboratoriji Centra za vantelesnu oplodnju. Lane, najviše je rođeno malih Valjevaca - 13, ispred pet beba iz Šapca. Prva vantelesno u Valjevu začeta beba Minja rodila se u Prijepolju i sada je već stasala za polazak u osnovnu školu, a na dar je dobila vredan brilijant. Usledili su potom blizanci Dunja i Stefan iz Čačka, Valjevo je postalo bogatije za dečaka Vuka...

- Izuzetna je satisfakcija kada vidim da su parovi zadovoljni, srećni, ostvareni kao roditelji, kada ih sretnem na ulici sa decom, ili kada pošalju fotografije - kaže šef Centra za vantelesnu oplodnju, supspecijalista za fertilitet i sterilitet - Branko Budimirović. - Sama pomisao koliko je dece uz našu pomoć rođeno, kada čujem da su pošla u školu, budi neizmernu sreću zbog tog zajedničkog uspeha, koji smo postigli u ustanovi, u gradu koji nema klinički centar, ni medicinski fakultet. Sve to nosi velike izazove i u čitavoj Srbiji to je jedino u Valjevu uspešno urađeno.

Zidni album kao uspomena

U CENTRU za vantelesnu oplodnju vremenom je stvoren svojevrsni zidni album, sačinjen od desetina fotografija beba iz mnogih krajeva Srbije i iz inostranstva, rođenih vantelesnom oplodnjom u ovoj valjevskoj ustanovi. To je, ističu, jedinstvena uspomena na mališane u čijem su dolasku na svet značajnu ulogu imali ovi medicinski stručnjaci.

Priseća se, s ponosom, dr Budimirović, da su uspešno prevazišli mnoge teškoće prilikom formiranja Centra i usput postizali pionirske uspehe. Velika čast je kada im se za savet, konsultaciju, kaže, obrate kolege iz drugih centara, koji su im doskoro bili - uzori.

Foto B. Puzović

- Značajno je preneti iskustva na druge koji su, kao i mi, u istoj misiji stvaranja života - kaže dr Budimirović. - Odavno razmenjujemo mišljenja i iskustva i sa kolegama iz inostranstva. Sa svetom, inače, imamo dosta kontakata, jer su bebe koje su začete u našem Centru stigle i u mnoge zemlje, čak i do - Australije.

LEPA REČ KLjUČNA

KONTAKT i komunikacija ključni su pri prvom susretu sa parovima koji dolaze sa strahom, zbog problema što ne mogu da dobiju bebu - kažu medicinske sestre Centra za vantelesnu oplodnju. - Svi smo, naravno, najsrećniji kada parovi sa nama podele lepu vest, da očekuju bebu. Uočavamo da ima dosta parova koji misle da pored našeg znanja i njihovog truda sve ipak zavisi od neke treće stvari, zavisi ko u šta veruje. Uvek nađemo reči ohrabrenja, da istraju, jer je država dala brojne povoljnosti i mogućnosti parovima koji žele da vantelesnom oplodnjom dobiju bebu.

Osim što su prvi van kliničkih centara, ponosno ističu i da se izdvajaju i po tome što od samog starta primenjuju zamrzavanje prekobrojnih embriona, tako da žene mogu ponovo da dođu radi dobijanja bebe. Sredinom 2018. u valjevskom Centru rođena je prva beba iz zamrznutih - odmrznutih embriona.

Uspesi Dr Branko Budimirović, Foto B. Puzović

- Naš najnoviji uspeh je rođenje zdrave bebe kod pacijentkinje kojoj je u toku pripreme za postupak vantelesne oplodnje otkriven karcinom jajnika - kaže embriolog Jasna Živanović (treća zdesna na gornjoj slici). - Žena je operisana i kada je bilo bezbedno postupak je nastavljen, nastala je trudnoća na koju smo svi ponosni. Naš Centar od početka prati najsavremenije medicinske tokove. Moj posao uvek me čini ponosnom, jer radim u laboratoriji, na mestu gde magija života počinje. Kao i svi u timu, srećna sam što rezultat našeg rada nema cenu, a to je novi život.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024