NOVA BOLNICA SA 30 SALA ZA OPERACIJE: Lončar na gradilištu KCS najavio da će radovi biti gotovi do sledećeg leta

B. RADIVOJEVIĆ

24. 09. 2020. u 11:51

PACIJENTI Kliničkog centra Srbije, koji se sada leče u 50 zgrada paviljonskog tipa, za manje od godinu dana ući će u potpuno novi prostor, koji će po svim kriterijumima ispunjavati najviše standarde za dijagnostiku i lečenje.

НОВА БОЛНИЦА СА 30 САЛА ЗА ОПЕРАЦИЈЕ: Лончар на градилишту КЦС најавио да ће радови бити готови до следећег лета

Foto Tanjug/printscreen

Rekonstrukcija postojeće zgrade, započete pre pune tri decenije, i izgradnja nove kule KCS, malo je usporena zbog epidemije kovida 19, ali značajnijeg probijanja roka za završetak radova neće biti. Planirano je da sve bude završeno do 6. avgusta sledeće godine. Da sve teče po planu juče se u obilasku najvećeg gradilišta u zdravstvu uverio ministar Zlatibor Lončar.

- Završeni su građevinsko-zanatski radovi, a trenutno se odvijaju radovi na instalacijama i sređuje se enterijer - kaže ministar Lončar.

MODERNO Budući izgled bolesničkih soba, Foto Tanjug/printscreen

Radove na KCS izvodi kompanija "Delta inženjering". Njen izvršni direktor Slavoljub Korčakovski kaže da će novi prostor imati 86.000 kvadratnih metara. Od toga je 27.000 potpuno nov prostor u novoj kuli KCS, a 59.000 kvadrata postojeći prostor koji se rekonstruiše.

UGRAĐENO 1.200 KILOMETARA KABLOVA

KOLIKO je rekonstrukcija postojeće i izgradnja nove kule veliki građevinski posao Slavoljub Korčakovski, izvršni direktor "Delta inženjeringa", ilustrovao je podacima o utrošku materijala:

- U zgrade će biti ugrađeno 1.200 kilometara kablova i 2.000 tona čelika.

Sve instalacije vodiće iz posebnog tehničkog bloka, a jedan od strateških poteza, kojim se olakšava pristup KCS, jeste i otvaranje pristupnog puta između Kliničkog centra Srbije i Hitne pomoći, što je četvrti ulaz za KCS.

Oni koji su dosad lečeni u nekoj od klinika KCS, iako je većina u međuvremenu manje ili više obnovljena, ili bar upristojena, ne mogu ni da zamisle koliko će novi prostor biti drugačiji od sadašnjeg, gde neretko u sobama ima i po osam kreveta. Ali, svakom ko je video tzv. rendere, odnosno kompjuterske modele unutrašnjosti budućeg KCS jasno je da će to biti najmodernija bolnica u ovom delu sveta.

Novi KCS imaće 23 lifta, 30 operacionih sala, četiri skenera, dve magnetne rezonance, četiri angio-sale, najsavremeniju laboratoriju...

- U novu zgradu biće premešten Urgentni centar, deo hirurgije, plastična hirurgija, endokrina hirurgija, neurologija, hematologija, gastroenterologija, ortopedija i kardiohirurgija - nabraja ministar Lončar. - U svakoj sobi biće po dva kreveta, kupatilo.

ZADOVOLjAN Ministar Lončar sa građevincima,Foto Tanjug/printscreen

Izgradnjom novog prostora dobija se i 500 kreveta, od čega 150 kreveta intenzivne nege, 50 kreveta dnevne bolnice...

Radovi na obnovi KCS počeli su u avgustu 2018. godine, a podeljeni su u dve faze. Čitav projekat košta 110 miliona evra.

- Epidemija virusa korona jeste usporila, ali nije zaustavila radove, samo se u jednom periodu radilo manjim kapacitetom - kaže ministar Lončar. - Nadamo se da korona neće praviti problem i da se više neće smanjivati broj radnika na gradilištu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu