SVE O VAKCINI PROTIV GRIPA: Evo koje su nuspojave i zašto bi trebalo da se primi baš u oktobru

Novosti online

14. 09. 2020. u 11:45

VAKCINACIJA protiv sezonskog gripa počinje od 1. oktobra, a ove godine se preporučuje više nego ikad zbog bojazni šta će se dogoditi kada se sudare sezonski grip i sve izvesniji treći talas korona virusa u Srbiji.

СВЕ О ВАКЦИНИ ПРОТИВ ГРИПА: Ево које су нуспојаве и зашто би требало да се прими баш у октобру

Foto: N. Fifić

Ako se ove godine prvi put vakcinišete protiv gripa, onda su ovo pitanja koja ćete sigurno postaviti.

ZAŠTO MORAMO SVAKE GODINE PONOVO DA SE VAKCINIŠEMO?

Svinjski grip koji je u poslednjih nekoliko godina postao sezonski grip svake godine mutira iznova i iznova. To znači da prošlogodišnja vakcina koju ste primili ne može da vas zaštiti od nove verzije gripa. Pošto stručnjaci mogu da predvide na koji će način virus gripa mutirati, onda se prema njemu svake godine prilagođava i nova vakcina.

KOME SE POSEBNO SAVETUJE DA PRIMI VAKCINU?

Prema rečima ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara to su sledeće grupe ljudi:

- Od 1. oktobra imaćemo 150.000 i više vakcina na raspolaganju. Ako, ne daj bože, dođe do korone ublažavamo situaciju jer smo vakcinisani. Osim Torlakove imaćemo i evropsku, pa ćemo imati mogućnost koju vakcinu želimo da primimo - istakao je on.

DA LI VAKCINA PROTIV GRIPA IMA NUSPOJAVE?

Mnogo je ljudi koji se brinu zbog mogućih neželjenih dejstava vakcine. Bitno je znati da je vakcina koju mi u Srbiji primamo "neaktivna" što znači da ne može da nas zarazi gripom, odnosno ne sadrži živ virus, osim da nas potpuno zaštiti.

Ipak, neke nuspojave jesu moguće i one su uglavnom blagog oblika.

-Crvenilo, blagi bol, otok na mestu uboda

-Promuklost, bolne crvene oči, svrab očiju i kašalj

-groznica

-izraženiji bolovi u pojedinim slučajevima

U ozbiljnije nuspojave spadaju alergijske reakcije koje mogu ugroziti život osobe koja je primila vakcinu, ali takva neželjena dejstva su izuzetno retka. Čak i ukoliko dođe do njih, osoba nije u riziku od smrti ukoliko dođe do pravovremene reakcije.

ZAŠTO VAKCINA TREBA DA SE PRIMI TOKOM OKTOBRA?

Vakcini protiv gripa je potrebno 3 do 4 nedelje da razvije svoja antitela zato se njeno primanje savetuje upravo u ranu jesen. Primera radi, ako vakcinu primite u decembru kada je virus gripa uveliko prisutan ona u periodu dok razvija antitela neće moći sveobuhvatno da vas zaštiti. Zato se savetuje da se primi mesec do mesec i po pred pojavu sezonskog gripa.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...