JELOVNIK KOJI UMIRUJE: Poseban režim ishrane kod bolesti creva

Doktror u kući

12. 09. 2020. u 22:43

ZAPALjENSKE bolesti creva zahtevaju poseban režim ishrane da bi se, uz terapiju lekovima, držale pod kontrolom.

ЈЕЛОВНИК КОЈИ УМИРУЈЕ: Посебан режим исхране код болести црева

Foto Depositphotos

Iako lekari ističu da bi program ishrane trebalo da bude individualan, zbog različite reakcije na pojedine namirnice, postoje neka opšta pravila.

Najvažnije da ovi pacijenti iz ishrane ne izbace mnogo namirnica, što može da prouzrokuje pothranjenost koja slabi imunitet i sklonost infekcijama.

Biljni eliksiri

Pored uravnotežene ishrane, bolesti creva mogu da umire i prirodni preparati: suvi ekstrakt kamilice, etarsko ulje nane i morača...

Suvi ekstrakt đumbira je, recimo, dobar protiv mučnine, etarsko ulje ruzmarina smiruje upalu sluzokože creva, dok vitamini B1, B2,B3 i B6 doprinose održavanju normalnog metabolizma, imunog sistema, kao i održavanju normalnih funkcija sluzokože gastrointestinalnog trakta

Oboleli od hroničnih zapaljenja creva mogu da jedu sve vrste supa i čorbi od nemasnih mesa (piletina, junetina, teletina) kao i krem čorbe od povrća i mesa i potaže od pasiranog povrća. U supe može da se doda sitna testenina, a u čorbe pirinač ili griz.

Povremeno se preporučuju testa od krompira, pirinčana i kukuruzna testenina, kao i makaroni od heljde.

Kada je reč o povrću, najbolje je da se ono ispasira ili da se napravi pire od jedne ili više vrsta povrća. Trebalo bi da se jede kuvana ili dinstana šargarepa, krompir, ali nikako pržen krompir. Dobro je jesti spanać, blitvu, cvet karfiola, cveklu, dobro sazreo i oljušten paradajz, tikvice, pasirani grašak, sitno iseckanu zelenu salatu.

Od mesa se preporučuju mlado juneće, pileće i riba (tuna, skuša, losos, oslić). Meso bi trebalo da se kuva, dinsta ili peče i da se oguli kožica sa ribe i piletine. Jaja je najbolje jesti meko kuvana, i to najviše dva jejeta nedeljno, a od mlečnih proizvoda obrani jogurt, posebno probiotski, kiselo mleko, kefir, posni mladi sir.

Voće bi obavezno trebalo oljuštiti, a najbolje ga je jesti u kompotu ili praviti sok. Na trpezi mogu da se nađu i rendane jabuke, dobro sazrele banane ili pečena bundeva.

Povremeno možete jesti mlevene orahe, lešnike i bademe. Tečnost bi trebalo da se nadoknadi nezaslađenim voćnim ili biljnim čajevima i negaziranom mineralnom vodom. S vremena na vreme, preporučuje se tost, a od slatkiša puding skuvan na obranom mleku, malo meda ili marmelade, biskviti i keks, npr. "pti ber".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri