ZBOG PROBLEMA SA FINANSIRANJEM U PANDEMIJI: Akademci traže manje školarine na državnim fakultetima

Lj. B.

22. 08. 2020. u 07:52

UDRUŽENI studenti Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Kragujevcu juče su u Rektoratu kragujevačkog univerziteta predali zahteve studenata za smanjenje školarina za 30 odsto u narednoj akademskoj godini.

ЗБОГ ПРОБЛЕМА СА ФИНАНСИРАЊЕМ У ПАНДЕМИЈИ: Академци траже мање школарине на државним факултетима

Foto: M. Anđela

Istovremeno su započeli i humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za školarinu Petra Lazića. Kako je saopštilo Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, peticiju "30 odsto niže školarine" do sada je potpisalo skoro 7.000 studenata.

Udruženje je pozvalo sve kolege studente da nastave potpisivanje peticije koju su pokrenuli udruženi studenti univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, u okviru Tima "Kreni - Promeni", uz podršku Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Studenti su peticiju pokrenuli jer smatraju da je pandemija kovida uticala na otežano studiranje i da će, usled otežane ekonomske situacije, probleme sa finansiranjem imati studenti koje izdržavaju roditelji, kao i oni koji su se finansirali radom.

Međutim, retorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanka Popović poručila je da linearno smanjenje školarina nije realno.

- Za neke fakultete smanjenje školarine za 30 odsto bilo bi izuzetno veliko i moglo bi da ugrozi kvalitet nastave. Možda u takvim slučajevima treba razmišljati i o pomoći države da deo nadoknadi. Dakle, uz sve uvažavanje studenata, mislim da linearno smanjenje školarina za sve fakultete nije realno. Realno je da svaki od njih treba da preispita koliko je i da li je moguće da se školarina smanji - navela je rektorka Popović.

Ona je istakla da su neki fakulteti i ove akademske godine smanjivali iznos školarine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!