VARLjIVO LETO U SRBIJI: Smenjuju se kiša i sunce - Poznati meteorolog otkriva da li nas zaista očekuju paklene temperature

Novosti onlajn

19. 08. 2020. u 12:12

ВАРЉИВО ЛЕТО У СРБИЈИ: Смењују се киша и сунце - Познати метеоролог открива да ли нас заиста очекују паклене температуре

Foto: Novosti

MEDIJI su prethodnih dana pisali o tome da se u Srbiji očekuju temperature od gotovo 40 stepeni Celzijusa, ali čini se da neće biti baš tako.

Čini se da smo veći deo ovog leta imali nestabilne vremenske prilike, sa smenom sunca, vrućina i pljuskova praćenih grmljavinom. Međutim, kako ističe meteorolog Nedeljko Todorović, ovo leto nije donelo ništa neuobičajeno i ništa što već nije viđeno.

- Letnje nepogode sastavni su deo naše klime, što znači da je uobičajeno da nekoliko dana imamo sunčano i toplo vreme a onda, kada naiđe hladni front, bude i padavina, grada, vetra, bujičnih poplava – navodi Todorović.

Foto: Printscreen/Pink

Meteorolog Nedeljko Todorović

Dodaje da je ove godine premašen višegodišnji prosek kada je reč o padavinama.

- U pojedinim mestima ih je u junu bilo dvostruko ili trostruko, u julu ih je bilo u proseku, a u avgustu smo dosad ispunili prosek, pa ćemo do kraja meseca verovatno imati veću količinu od proseka – kaže Todorović.

Na pitanje da li će temperature dostići i 37. podeok Celzijusove skale, kako su najavljivali neki mediji, Todorović kaže da su to „igre pokvarenih telefona“ i da ne zna odakle medijima ovakve informacije.

- Takav podatak nisam objavio ni ja, ni RHMZ, tako da stvarno ne znam odakle ove informacije. Ovo leto baš je karakteristično po tome što nema paklenih vrćina, pa je tako u Beogradu maksimlana temperatura ovog leta bila 34 stepena Celzijusa – kaže meteorolog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)