BORBA PROTIV VIRUSA KORONA: Neprocenjiv učinak ABHO jedinica Vojske Srbije

Novosti online

18. 08. 2020. u 17:01

JEDINICE ABHO Vojske Srbije dokazale su koliko vrede i koliko su bitne onda kada je bilo najteže, a primerom rada ABHO jedinica, Vojska Srbije pokazala je da su njeni pripadnici spremni i osposobljeni za efikasan odgovor na svaki izazov po bezbednost države

БОРБА ПРОТИВ ВИРУСА КОРОНА: Непроцењив учинак АБХО јединица Војске Србије

Foto: MOD

„Nevidljivi neprijatelj“ sa kojim se suočila cela planeta – virus Kovid-19, stavio je na proveru sposobnost, hrabrost i izdržljivost država i armija širom sveta. U toj borbi, nijednog trenutka ne zanemarujući svoje osnovne zadatke, Vojska Srbije uspela je da na najbolji način pruži pomoć stanovništvu u borbi protiv korona virusa, podjednako angažujući pripadnike vojnog zdravstva u lečenju obolelih, pružajući logistiku u podizanju, opremanju i vođenju privremenih kovid bolnica, kao i vršenju biološke dezinfekcije širom Srbije.

Od proglašenja vanrednog stanja u Republici Srbiji zadaci ABHO jedinica umnožavali su se pojavljivanjem svakog novog virusnog žarišta. Od 15. marta do 7. maja, ABHO jedinice u više navrata vršile su preventivnu i zaštitnu dezinfekciju javnih površina, ustanova, komunikacija i objekata u 37 gradova i opština, kao i u 60 kasarni i objekata Vojske Srbije.

Foto: MOD

Biološka dezinfekcija vršena je u bazama i posednutim objektima u Kopnenoj zoni bezbednosti, kao i u centrima za smeštaj migranata, koje je tokom vanrednog stanja, takođe, obezbeđivala Vojska Srbije.

U okviru tri najveće privremene kovid bolnice na "Beogradskom sajmu“, "Novosadskom sajmu“ i u hali "Čair“ u Nišu, angažovanjem odeljenja ABHO za dekontaminaciju, uspostavljeni su stalni dezinfekcioni punktovi, tj. stanice na kojima je vršena dezinfekcija medicinskog i drugog angažovanog osoblja, pokretnih stvari, motornih vozila i svih prilaznih puteva i površina oko privremenih bolnica.

Za vreme vanrednog stanja ABHO jedinice Vojske Srbije dezinfikovale su 564.350 kvadratnih metara površina, 4.949 kilometara saobraćajnica, 1.290 objekata.

Takođe, ABHO jednice Vojske Srbije bile su angažovane i na zajedničkim zadacima sa pripadnicima ABHO timova Oružanih snaga Ruske Federacija koji su našoj zemlji pružili neprocenjivu podršku i pomoć u suzbijanju korona virusa, u periodu od 3. aprila do 15. maja. Pružanjem pomoći pripadnicima ruske vojske u kontaktu sa lokalnom samoupravom na terenu, pomogli su da se ostvare što bolji rezultati u sprečavanju širenja zaraze.

Saradnja sa ruskim ABHO timovima bila je od velikog značaja za našu ABHO službu, kako zbog razmene iskustava u izvršavanju zadataka, tako i zbog upoređivanja i svojevrsne provere metodologije primenjivane u dosadašnjem radu.

Ruski timovi radili su na 122 lokacije sa 190 izlazaka na teren, a u 37 gradova Srbije dezinfikovali su objekte ukupne površine 1.650.000 kvadratih metara i 465.000 kvadratnih metara javnih površina.

Foto: MOD

Rukovodstvo ABHO timova Oružanih snaga Ruske Federacije ocenilo je saradnju sa ABHO jedinicama Vojske Srbije kao veoma korisno iskustvo, gde su se pripadnici Vojske Srbije, bez obzira na pojedine tehničke razlike, pokazali kao veoma dobro pripremljeni te da je za usklađivanje rada ruskih i srpskih jedinica na terenu bio potreban svega jedan dan, kao i da je međusobnim dopunjavanjem postignuta maksimalna efikasnost u obavljanja zadataka.

Po završetku vanrednog stanja u našoj zemlji, ABHO jedinice nastavile su da vrše biološku dezinfekciju ljudi, objekata i javnih površina. U borbi protiv virusa Kovid-19, koja još uvek traje, ove jedinice su i dalje angažovane tamo gde je najpotrebnije.

Borba protiv korona virusa pokazala je koliko su važni ljudi, njihova obuka i motivisanost, ali i to da je važno imati odgovarajuće jedinice koje su u stanju da iznesu specifične zadatke i bore se sa izazovima poput onih koje je u Srbiju doneo Kovid-19.

Reformama vojske od 2005. do 2007. godine ABHO jedinice su znatno smanjene. Do ukidanja korpusa i armija, na nivou vojske postojala je brigada ABHO, svaka divizija imala je četu, brigada mešoviti vod, a bataljon odeljenje ABHO. Samo zahvaljujući velikom zalaganju odvažnih abehajaca, koji nisu uzmicali sa mesta gde je bilo najteže i koji su ispred sebe postavili zadatak da doprinesu očuvanju onoga što je za Srbiju neprocenjivo – ljudskih života, nadoknađen je manjak ljudi i opreme. Otuda i rešenost da u budućim organizacionim promenama unutar vojske, ABHO jedinice budu prisutnije i da se neka rešenja koja su u prošlosti bila bezrazložno napuštena, ponovo preispitaju i vrate.

Jačanje ABHO jedinica pokazalo se potrebnim u borbi protiv korona virusa, jednako kao što je prisustvo tih jedinca Vojske Srbije širom naše zemlje dokazalo da vojska brinu o svom narodu i da će pružati pomoć kad god i gde god je pomoć potrebna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)