OBRATITE PAŽNJU KOJE MASKE NOSITE: Dr Kon naglasio - ako se to bude poštovalo, neće biti potpune izolacije u školama

Novosti online

16. 08. 2020. u 12:07

PREDRAG Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za zaštitu od zarazne bolesti kovid 19, potvrdio je da se epidemija koronavirusa u Srbiji na nekim nivoim stabilizovala.

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ КОЈЕ МАСКЕ НОСИТЕ: Др Кон нагласио - ако се то буде поштовало, неће бити потпуне изолације у школама

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Ne možemo da kažemo da smo srećni i zadovoljni kada još uvek imamo nova zaražavanja i smrtne slučajeve. Jeste se stabilizovalo na tom broju između 200 i 250. Aktivnost virusa se jako sporo smiruje i to se vidi kroz evidenciju onih koji se prvi put javljaju u kovid ambulante - naveo je Kon.

Kako je on objasnio, iz nedelje u nedelju se smanjuje aktivnost onih koji se u kovid ambulante javljaju sa simptomima ovog virusa.

- Moram da naglasim da mi imamo, 10 odsto naših sugrađana koji ne poštuju nikakve mere, i to jeste činjenica. Isto tako imamo i nepoštovanje na pojedinim mestima - kaže Kon.

On je ukazao na to da je i dalje potrebno povećati kontrolu sprovođenja epidemioloških mera zaštite.

- Potrebno je pronaći efikasniji mehanizam sprovođenja kontrole koje će uključivati određene kaznene odredbe. Epidemija neće biti spuštena na nulu pre polaska u školu - naveo je Kon.

On je naveo da će se školska nastava odvijati naizmenično u zavisnosti od epidemioloških parametara.

- Najverovatnije će se imati kombinovana nastava. Za učenike od petog do osmog naizmenično će se ići na nastavu na daljinu. To će svaka škola odrediti. Ovde treba naglasiti onaj medicinski deo, a to je obavezno nošenje maski. To ne treba da budu jednoslojne platnene maske, već troslojne maske. To je vrlo važno i nije svejedno. Ukoliko se mere budu poštovale onda neće morati da se radi potpuna izolacija svakog odeljenja u koje uđe virus - kaže Kon.

Izrazio je zabrinutost za izgled situacije u kojoj se mere neće adekvatno poštovati, rekavši kako će u tom svetlu zdravstveni radnici imati mnogo više posla.

(Pink.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

SVETSKI DAN URBANISTIČKOG PLANIRANJA: Prilika da se istakne uticaj urbanizma na kvalitet života