SVAKI DESETI UČIĆE KOD KUĆE: Škole se pripremaju za organizaciju nastave, najteži zadatak raspored časova

Lj. BEGENIŠIĆ

14. 08. 2020. u 08:00

NAKON što je Ministarstvo prosvete, u saradnji sa epidemiolozima, napravilo plan rada za narednu školsku godinu i u uputilo ga školama, direktori obrazovnih ustanova analiziraju predloge i razmatraju koji model nastave da primene.

СВАКИ ДЕСЕТИ УЧИЋЕ КОД КУЋЕ: Школе се припремају за организацију наставе, најтежи задатак распоред часова

Foto EPA

Pošto skoro sve škole imaju svoje specifičnosti kada je reč o prostoru i broju đaka, svaka škola će se opredeljivati za model koji joj najviše odgovara.

Direktori su zadovoljni što im je ostavljena autonomija da odluče u skladu sa mogućnostima škole, ali ističu da to podrazumeva i njihovu veliku odgovornost. Najveći izazov za njih biće deljenje odeljenja, jer tamo gde ima više od 15 učenika odeljenje se mora podeliti u dve grupe, a velike nedoumice imaće škole sa velikim brojem đaka, u kojima neka odeljenja broje i više od 30 učenika.

- Odeljenja sa više od 30 učenika deliće se takođe na dve grupe, znači u tim izuzetnim slučajevima moći će da bude po 16 ili 17 đaka - poručuju iz Ministarstva prosvete.

Jedna od škola sa najvećim brojem đaka u Srbiji je OŠ "Pavle Savić" u beogradskom naselju Mirijevo, koju pohađa skoro 2.000 đaka.

MASKE ZA ZAPOSLENE

ŠKOLE imaju dovoljno novca za kupovinu maski i dezinfekcionih sredstava, poručuju iz Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu Beograda. Od početka godine, za nabavku sredstava za higijenu, dezinfekcionih sredstava i ostalih potreba škole izdvojeno je 923,3 miliona dinara.

- Od tog novca škole će će nabaviti zaštitnu opremu za zaposlene i dezinfekciona sredstva za decu - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Beograda. - Svakog meseca se školama za te namene uplaćuje 115 miliona dinara, što je na godišnjem nivou oko 1,4 milijardi dinara. (B. B.)

- Ovih dana sastaćemo se sa stručnom službom i opredelićemo se za najbolji model. Imamo veliki broj učenika, ali i dovoljan broj prostorija, tako da neće biti problema oko organizacije nastave - kaže nam direktor ove škole Milan Krstić.

On ističe da će model za đake od prvog do četvrtog razreda, koji idu u školu pre podne, biti lako primenljiv. Kaže da će đaci starijih razreda verovatno ići naizmenično u školu, i to jedne nedelje peti i šesti razred, dok će stariji slušati onlajn nastavu, a sledeće nedelje u školu idu sedmi i osmi, dok mlađi sede pred televizorom.

Da podsetimo, prema podacima školskih uprava oko 45 odsto škola neće morati da deli odeljenja, a to su škole u seoskim sredinama, manjinske škole i one na KiM. Inače, na podelu odeljenja dosta će uticati i izjašnjavanje roditelja o tome da li će dete slati u školu ili će ono slušati onlajn nastavu, a to će školama morati da bude saopšteno tokom septembra. Pa tako, ako u odeljenje ide 18 đaka, a troje dece bude učilo kod kuće, neće biti potrebe za deljenjem.

- Očekujemo da će 90 odsto dece pohađati nastavu u školi, a 10 odsto će zbog nekih hroničih bolesti ili iz straha od virusa korona časove pratiti onlajn - kažu u Ministarstvu prosvete.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija kaže da će najveći problem predstavljati pravljenje rasporeda časova, jer oko 20 osto nastavnika rade u dve i više škola, kako bi ispunili normu. On, takođe, ističe da će nastavnici biti preopterećeni i da će njihova radna nedelja imati više od 40 radnih sati, jer se deca dele u grupe, a onlajn nastava mora da se održava.

MINISTAR ŠARČEVIĆ SASTAO SE SA SINDIKALCIMA

NASTAVNICI NEĆE BITI PREOPTEREĆENI

MINISTAR prosvete Mladen Šarčević održao je sastanak sa prosvetnim sindikatima na kome je rečeno da je jako važno poštovati radno vreme i normu prosvetara i da će za to biti odgovorni direktori.

- Nije istinita priča da nastavnik pre podne radi u školi sa đacima uživo, a po podne ide da radi na onlajn platformi i televiziji. Nastavnik koji radi sa grupama učenika u školi tog dana je završio svoje radno vreme, a učenici koji su ostali kod kuće prate nastavu na daljinu i tako na smenu. U rad mlađih razreda uključiće se i dodatni resursi, kao što su profesori stranih jezika, veroučitelji, profesori građanskog, a imaće podršku od strane stručnih saradnika, kao i od nastavnika koji predaju predmete veština u drugom ciklusu obrazovanja - rekao je ministar i napomenuo da je razgovarao sa prof. dr Danimirom Mandićem, dekanom Učiteljskog fakulteta da u nastavi pomognu pomognu i studenti završnih godina, kao i studenti sa master studija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a