NOVINARSKA TEROR INDUSTRIJA: Kako je laž postala istina, a NATO agresija na Srbiju - samoodbrana i humanitarna akcija

Slobodan Vuković

04. 08. 2020. u 17:56

НОВИНАРСКА ТЕРОР ИНДУСТРИЈА: Како је лаж постала истина, а НАТО агресија на Србију - самоодбрана и хуманитарна акција

Foto arhiva

IZVEŠTAVANJE zapadnih mejnstrim medija o jugoslovenskoj krizi je, u operacionalizovanoj formi, vršeno na više načina, po sledećoj šemi: jednom se izobličuju, zatamnjuju, selekcionišu ili prikrivaju činjenice, drugi put se lansiraju vešto ukomponovane poluistine, treći put se glasine (rekla-kazala) vešto plasiraju kao istine i, konačno, kad se prethodno iscrpe ili ne daju unapred isplanirani rezultat, prezentiraju se čiste laži kao sušte istine.

Posebno mesto zauzimaju lažirane i izmontirane fotografije ("kamera ne može da laže"). Verovatno je s tim pokrićem NATO novinskim redakcijama na Zapadu razaslao lažne fotografije o navodnim masovnim grobnicama na Kosovu. Sve zato da bi se zamaglila i ili pak potpuno izbrisala istina. Uz to, jezičkim transformacijama se menjaju sadržaj i značenje.

Foto arhiva

Ta diskreditacija istine vrši se na više načina: najpre se u činjenice ugrađuju vrednosni sudovi i fikcije, s pozitivnim i negativnim nabojem, s predubeđenjima, nasleđenim i duboko ukorenjenim shvatanjima i stereotipima, tako da je nemoguće razlučiti činjenice od vrednosnih iskaza (na primer, uz imenicu Srbi dodaju se atributi: "komunisti", "staljinisti", "istočnjaci", "vizantinci", "velikosrbi", "nacionalisti", "srbokomunisti", "pravoslavci", čak "teroristi", "fašisti", "nacisti" "esesovci" i slično, s krajnje negativnim predznakom).

NAPAD NA AKADEMIJU

DA nije reč o usamljenim slučajevima, kada su na Zapadu napadali Srbi, govore sledeće izjave evropskih zvaničnika. Loran Fabijus, tadašnji predsednik Narodne skupštine Francuske, izjavljuje: "Srbi su đubre." Žak Delor, predsednik Evropske komisije, u emisiji Sept sur Sept na TFI, 16. marta 1992, rekao je: "Zahvaljujući francuskim intelektualcima, postali smo svi svesni, a uključujući i mene, da je u Jugoslaviji, u Srbiji, u beogradskoj akademiji (SANU), godinama bila pripremana ideologija etničkog čišćenja, u stvari, ideologija odbacivanja drugog, ideologija smrti..."

Primera za ovaj tip, kako se u poslednje vreme često kaže, "politički korektnog" govora, ima podosta. Navešćemo karakteristične: agresivni rat - razorno "tepih bombardovanje" "tomahavcima", kasetnim i grafitnim bombama, bombama sa osiromašenim uranijumom i hemijskim oružjem - imenuje se kao "humanitarno bombardovanje", "vazdušni udari" ili "vazdušna kampanja", odnosno, danonoćno bombardovanje se po pravilu, da bi se umanjila njegova razorna moć, bezlično imenuje kao "udari", "napadni" .

Foto arhiva

Klasični vid agresije postaje "samoodbrana"; vojne intervencije i okupacije zemlje postaju "humanitarne intervencije" ili "krize"; regularna jugoslovenska armija, koja je oslobađala zemlju od nemačkog nacističkog i italijanskog fašističkog osvajanja s njihovim satrapima, postaje "komunistička", "velikosrpska" ili u sopstvenoj zemlji "okupatorska" i slično; ucene, pretnje i okupacioni diktati (Rambuje) pod pretnjom bombardovanja postaju "pregovori"; vojne intervencije i kaznene ekspedicije postaju "mirovne misije"; okupacija i kolonizacija zemlje "misija civilizovanja"; i, na kraju, ratni zločini (razaranje zemlje, devastiranje životne sredine i sračunato ubijanje civila s visine od osam hiljada metara) postaje "kolateralna šteta" (orvelijanski eufemizam za civilne žrtve).

SRBI KAO JEVREJI

ZA američkog predsednika Bila Klintona, "Srbi sprovode teror i siluju albansku decu"; bivša britanska premijerka Margaret Tačer u jeku antisrpske kampanje izjavljuje: "Zustavite Srbe. Odmah. Zauvek." Za Žaka-Širaka, predsednika Francuske, Srbi su narod "bez ikakve vere... oni su teroristi". Za Ričarda Holbruka, američkog diplomatu, Srbi su "ubilačke seronje (Murderous Assholes)", a bosanski Srbi su "siledžije i kriminalci". Nemački kancelar Helmut Kol izjavljuje: "Neka se Srbi podave u sopstvenom smradu"; a američki kongresmen Dejvid Obi: "Srbi su svinje." Ovaj epitet (inače čest i sa dugim trajanjem u Nemačkoj za Jevreje) za Srbe je bio u upotrebi u Austriji pred Prvi svetski rat.

Foto arhiva

U UREĐIVAČKOJ politici i reporterskom izveštavanju (uz dosluh između zvaničnika, NATO, plaćenih "eksperata" i medija), kako bi se čitalačkoj ili TV publici poslala određena (željena) lako prepoznatljiva simbolička poruka, to se čini na više načina. Najpre se, selekcionišu činjenice (utajom, retuširanjem ili tehnikom "konjičkog skoka"), događaj ili slika raznim tehničkim manipulacijama i veštinama istrgnuti su iz šireg društvenog ili vizuelnog konteksta (čime se i sam kontekst krivotvori). To je poznat metod kojim se nešto prikriva, a time zatamnjuje ili iskrivljava suština i stvara lažna "slika" događaja. Potom, mešanjem izveštaja i komentara, razvodnjavanjem i prikrivanjem činjenica, gde je nemoguće razlučiti istinito od lažnog, opravdavaju se izmišljotine. I, na kraju, pojedinačan slučaj predstavlja se kao opšti ili pak kao prenaduvavanje stvarnog događaja (Srebrenica). Sve to, iz tiražnih razloga, začini se dramskim efektima. Zatim se, posebno naglašava da je potezima neprijatelja ugrožen moralni poredak, pa i sama civilizacija. Stvar posebno dobija na značaju ako taj fabrikat podrže intelektualci, književnici, urednici, sveštenici.

I JNA GENOCIDNA

 "Frankfurter algemajne cajtung" je JNA proglasio za "srpsku borbenu silu", a za njen doprinos "antihitlerovskoj koaliciji" napisano je da je bio nikakav, jer ona "ni u ranijim vremenima nije stekla nikakve zasluge za Jugoslaviju"! To govori o nastojanju da se sve što ima ikakve veze sa Jugoslavijom, Srbijom i Srbima ocrni i simbolički poveže s terorizmom, fašizmom i boljševizmom! Potom dolazi ono ključno, cinizam prvoga reda: "Po završetku rata usledila je ogromna genocidna akcija, pre svega protiv hrvatskog i slovenačkog naroda, kao i protiv nemačke i albanske manjine."

Foto arhiva

Primera ima napretek. To potvrđuje i izjava premijera Francuske Lionela Žospena koji kaže da je bombardovanje Srbije "moralni, pa čak i 'civilizacijski' (čin), to je uistinu 'borba za civilizaciju'". Taj "moralni" i "civilizacijski" pogrom po generalu Vesli Klarku, tadašnjem komandantu NATO za Evropu, imao je za cilj da se (kako se sam hvalio): "sruši, uništi, devastira, degradira i, na kraju, suštinski eliminiše infrastruktura" SR Jugoslavije. Ove dve izjave moraju se posmatrati objedinjeno, da bismo dobili njihovo puno značenje. A to je u krajnjoj istanci najpre uništenje infrastrukture i privrede zemlje, a zatim njeno ekonomsko i kasnije duhovno pokoravanje.

U sledećem koraku se, u izveštajima i komentarima, sa stvarnošću prepliću fikcija i simulacija, da ih je, takođe, nemoguće razlučiti, što dopušta da se i fikcija i simulacija predstavljaju i plasiraju kao nepobitne i svima poznate "istine". Usiljena neposrednost, lažna objektivnost, izludeli senzacionalizam, infantilizovanje javnosti, pojednostavljivanje i utrkivanje ko će prvi prodati vest, izveštaj ili reportažu - sve to zajedno uzev ima za cilj da oteža razlikovanje istinite od lažne informacije. A krajnji cilj je: Mi (prijatelj) smo uvek u pravu, a oni (neprijatelj) uvek u krivu. Zato se neprijatelj predstavlja kao zločinac - on čini masakre. Da bi se to postiglo i bilo široko prihvaćeno, neprijatelj se iz dana u dan od strane novinarske "teror industrije" (na povocu obaveštajnih službi) propušta kroz, kako to Umberto Eko kaže, "mašinu za blaćenje".

TAMNICA NARODA

NEMAČKI "Špigel", početkom jula 1991. godine, objavljuje udarni tekst pod naslovom: "Teror Srba - Jugoslavija tamnica naroda" (što je preuzeto iz arsenala kominternovskih, ustaških i nacističkih optužbi). To je stavljeno na naslovnu stranu nedeljnika. Na naslovnoj strani, takođe, predstavljen je raspusni srpski vojnik u petokraci na krvavoj jugoslovenskoj zastavi.

NA KRAJU, ako ništa od navedenog ne uspe radi odbrane zapadnog viđenja, ide se na konstantno i bezobzirno fabrikovanje laži i dezinformacija, u čemu učestvuju, sem zvaničnika i novinarske dvorske "elite", obaveštajne službe zainteresovanih (u našem slučaju zapadnih) zemalja. Primeri: ulica Vase Miskina, Markale, logori, masovna silovanja, Račak. Fabrikovane laži se potom, u javnom diskursu - uz pomoć zvaničnika, "eksperata" i vodećih medija - ponavljanjem bezbroj puta, afirmišu i reklamiraju kao neosporne istine. Istovremeno preskaču se i prećutkuju stvarni događaji (Psunj i Papuk, Maslenica, Medački džep, Lora, Sisak, Osijek, Gospić, "Bljesak", "Oluja", trgovina ljudskim organima) - po sistemu ono što nije pomenuto u medijima nije se ni dogodilo. Ako nepoželjan sadržaj kojim slučajem probije medijsku blokadu tada se on izokreće, izvestilac nipodaštava, satanizuje, marginalizuje i u fingiranom sudskom procesu poništava.

Foto arhiva

Lažne tvrdnje lansirane u zapadnoj štampi nije dozvoljeno preispitivati jer one imaju za cilj da proizvode "činjenice" koje potom postaju "objektivno" istinite. Dakle, ordinarna laž na Zapadu postaje zvanična istina.

Paralelno sa ovim propagira se i širi mit o objektivnosti zapadnog novinarstva, kako bi se obezbedila "legitimnost", pomešanim poluistinama, pa i izmišljotinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Vera

07.08.2020. 20:57

@Mišo Peć - Istorija će pamtit da su Saveznici iz WW2 posle Hitlera i Nemačke opet ujedinjeni u NATO paktu bombardovali Miloševića i Srbiju.

Sneki

04.08.2020. 18:24

Dve zemlje koje su prouzrokovale najviše ratova i zla na svetu,govore o našoj zemlji da je zločinačka.Da je malo pravde fašistička nemačka i amerika trebalo bi da odgovaraju za ogromne zločine koje su pravili širom sveta

Brana Svedska

04.08.2020. 19:16

@Komentator - Imaju ljude i danas, pogledajte sta Pupovac govori u zastitu Milosevica koji po njegovom naredjenju sutra i zvanicno odobrava to sto nam nasi "susjedi" rade i uvek ce raditi. Mi cemo sigurnopobediti Coranu 19 ali "njih" nikada! Veliki pozdrav iz Svedske.

Pero

04.08.2020. 19:09

Auh! To je istina. Naše kontra službe zatajile sve vreme. Ako je ovo istina a jest kako u buduće. Isti ti zapad a drugi ljudi sad zovu srpski prijatelji

Sale

04.08.2020. 19:31

Pa ne rade oni to samo sa nama. Lažu oni već decenijama. Počevši od saradnje i podrške koju su nacistima davali 30ih godina, ako ne i pre.

Luka

04.08.2020. 20:12

I ovo sutrasnje prisustvo Miloševića je u režiji Zapadne propagande,koja će im služiti da dokazuju ,da su bili u pravu što su dosada izbjegavali informirati i pisati o stradanju i progonu srpskog naroda iz Krajine.Jer ako vi Srbi prisustvom Oluji priznajete hrvatsku priču o oluji onda što bi mi Zapadnaci pisali i govorili drugačije od onog što pišu i govore Hrvati

Duka

04.08.2020. 23:00

Sami smo krivi za to. Trebali smo da de služimo propagandom kao što su se oni nje služili. Zašto uopšte razmišljamo o ulasku u fašističku EU ili nedaj bože nato. Zašto nismo tužili Nemačku još za drugi svetski rat pa i ceo nato i sve države koje su nas bombardovale i zašto ih ne tužimo zbog osiromašenog uranijuma.

buki

05.08.2020. 17:12

@Duka - Коме, када су сви судови њихови, а судије, чак и ако нису населе на ову моћну пропаганду, онда су на њиховом платном списку, а знате добро да је је морал на западу подређен новцу, као једином мерилу свега?

Šator

05.08.2020. 07:12

Наравно да ће Њемци писати тако јер смо допустили да некажњено прођу за штету коју су нам нанијели агресијама у два свијетска рата и 90'тих (уз помоћ хрватских комуниста и нашом глупошћу) Испоручимо им рачун, па да видите како ће да другачије свирају.

Smarty

05.08.2020. 08:54

@Šator - А како знате да им рачун није испоручен? Захваљујем се Новостима на овом тексту, јер знам како је о Србима и Србији писано у западним новинама, али се о томе код нас јако мало зна (предњачили су Французи и Немци). У сваком рату прво страда истина и наивно је веровање да ће, ако је дефинисан интерес, западни медији пласирати истину. Сада наша дипломатија мора (макар преко ауторских текстова) да подсећа те медије и њихове читаоце шта су писали. А што се тиче "рачуна из I и II светског рата - колико читалаца зна да је Аустрија имала обавезу да 100 година БЕСПЛАТНО школује нашу децу (школовали су се сви осим Срба који за то нису знали, истекло 2018.). Тито је на Брионима потписао споразум о ратној репарацији са тадашњом Западном Немачком и било би лепо да истражите где је то отишло?

miki

05.08.2020. 07:54

A sta su to nasi srpski politicari i razna udruzenja uradile da pariraju ovim Srbomrscima, osvedocenim neprijateljima naseg naroda? Danas znamo puno vise nego 90-tih klasicna zamena teza na svim nivoima, gde su jedine zrtve Srbi, sve to treba propustiti kroz reseto da konacno znamo ko su nam prijatelji, a ko nije. U okruzenju imamo najvece neprijatelje, a tkz Eu i Vatikan su osvedoceni i trajni neprijatelji kroz celu historiju.Ako neizvucemo pouku danas sutra ce vec biti kasno, desice nam se opet ista stvar po ko zna koji put.

profesor baltazar

05.08.2020. 08:14

Postovani, bez namere da komentarisem tekst gosp.vukovica treba da se istakne neoboriva cinjenica da je Jugoslovenska narodna armija u Hrvatskoj i Sloveniji smatrana "okupatorskom". Jos od stvaranja prve Jugoslavije, drzave SHS, odnosno raspada Austro-ugarske, srpske jedinice su u sirokim narodnim masama docekane kao "okupatorske", to uostalom pise i u ondasnjoj stampi. Ta teza zadrzala se i u SFRJ i imala devedestih za rezultat siroki narodni otpor "okupatoru" tj. srpskoj vojsci i raspad drzave. To je jednostavno tako i svako drugo tumacenje je samo zavaravanje i ne prihvacanje cinjenice da Hrvati i Slovenci nikada nisu Jugoslaviju doziveli kao svoju drzavu. Razume se da su se uvek osecali kao deo Austro-ugarske.

Kole

06.08.2020. 17:52

Fasisti nece nikad da promene svoju fasisticku politiku prema Srbiji i srbskom narodu ,jer na veliku zalost ,oni uvek nadju one koji se prodadu za saku novca kako bi olajavali svoju drzavu i svoj narod . Fasisti imaju svoj tajni plan da pravoslavlje nestane da katolici i vatikan zavladaju Srbijom . Staje to ako ne fasizam !

Luka

26.08.2020. 10:26

Dvije su strašne činjenice kod nas Srbe: 1.Iz urođenog nemara ne reagiramo na napisane laži i izvrtanje činjenica.To ne čine nažalost niti službeni prestavnici naše držae u tim zemljama 2.U našem narodu naši neprijatelji uvek pronađu saradnike,koji će se radi osobnog interesa staviti u službu neprijatelja