IZVEŠTAVANjE zapadnih mejnstrim medija o jugoslovenskoj krizi je, u operacionalizovanoj formi, vršeno na više načina, po sledećoj šemi: jednom se izobličuju, zatamnjuju, selekcionišu ili prikrivaju činjenice, drugi put se lansiraju vešto ukomponovane poluistine, treći put se glasine (rekla-kazala) vešto plasiraju kao istine i, konačno, kad se prethodno iscrpe ili ne daju unapred isplanirani rezultat, prezentiraju se čiste laži kao sušte istine.

Komentari (17)

Vera

07.08.2020. 20:57

@Mišo Peć - Istorija će pamtit da su Saveznici iz WW2 posle Hitlera i Nemačke opet ujedinjeni u NATO paktu bombardovali Miloševića i Srbiju.

Sneki

04.08.2020. 18:24

Dve zemlje koje su prouzrokovale najviše ratova i zla na svetu,govore o našoj zemlji da je zločinačka.Da je malo pravde fašistička nemačka i amerika trebalo bi da odgovaraju za ogromne zločine koje su pravili širom sveta

Brana Svedska

04.08.2020. 19:16

@Komentator - Imaju ljude i danas, pogledajte sta Pupovac govori u zastitu Milosevica koji po njegovom naredjenju sutra i zvanicno odobrava to sto nam nasi "susjedi" rade i uvek ce raditi. Mi cemo sigurnopobediti Coranu 19 ali "njih" nikada! Veliki pozdrav iz Svedske.

Pero

04.08.2020. 19:09

Auh! To je istina. Naše kontra službe zatajile sve vreme. Ako je ovo istina a jest kako u buduće. Isti ti zapad a drugi ljudi sad zovu srpski prijatelji

Luka

04.08.2020. 20:12

I ovo sutrasnje prisustvo Miloševića je u režiji Zapadne propagande,koja će im služiti da dokazuju ,da su bili u pravu što su dosada izbjegavali informirati i pisati o stradanju i progonu srpskog naroda iz Krajine.Jer ako vi Srbi prisustvom Oluji priznajete hrvatsku priču o oluji onda što bi mi Zapadnaci pisali i govorili drugačije od onog što pišu i govore Hrvati

Duka

04.08.2020. 23:00

Sami smo krivi za to. Trebali smo da de služimo propagandom kao što su se oni nje služili. Zašto uopšte razmišljamo o ulasku u fašističku EU ili nedaj bože nato. Zašto nismo tužili Nemačku još za drugi svetski rat pa i ceo nato i sve države koje su nas bombardovale i zašto ih ne tužimo zbog osiromašenog uranijuma.

buki

05.08.2020. 17:12

@Duka - Коме, када су сви судови њихови, а судије, чак и ако нису населе на ову моћну пропаганду, онда су на њиховом платном списку, а знате добро да је је морал на западу подређен новцу, као једином мерилу свега?

Šator

05.08.2020. 07:12

Наравно да ће Њемци писати тако јер смо допустили да некажњено прођу за штету коју су нам нанијели агресијама у два свијетска рата и 90'тих (уз помоћ хрватских комуниста и нашом глупошћу) Испоручимо им рачун, па да видите како ће да другачије свирају.

Smarty

05.08.2020. 08:54

@Šator - А како знате да им рачун није испоручен? Захваљујем се Новостима на овом тексту, јер знам како је о Србима и Србији писано у западним новинама, али се о томе код нас јако мало зна (предњачили су Французи и Немци). У сваком рату прво страда истина и наивно је веровање да ће, ако је дефинисан интерес, западни медији пласирати истину. Сада наша дипломатија мора (макар преко ауторских текстова) да подсећа те медије и њихове читаоце шта су писали. А што се тиче "рачуна из I и II светског рата - колико читалаца зна да је Аустрија имала обавезу да 100 година БЕСПЛАТНО школује нашу децу (школовали су се сви осим Срба који за то нису знали, истекло 2018.). Тито је на Брионима потписао споразум о ратној репарацији са тадашњом Западном Немачком и било би лепо да истражите где је то отишло?

miki

05.08.2020. 07:54

A sta su to nasi srpski politicari i razna udruzenja uradile da pariraju ovim Srbomrscima, osvedocenim neprijateljima naseg naroda? Danas znamo puno vise nego 90-tih klasicna zamena teza na svim nivoima, gde su jedine zrtve Srbi, sve to treba propustiti kroz reseto da konacno znamo ko su nam prijatelji, a ko nije. U okruzenju imamo najvece neprijatelje, a tkz Eu i Vatikan su osvedoceni i trajni neprijatelji kroz celu historiju.Ako neizvucemo pouku danas sutra ce vec biti kasno, desice nam se opet ista stvar po ko zna koji put.

profesor baltazar

05.08.2020. 08:14

Postovani, bez namere da komentarisem tekst gosp.vukovica treba da se istakne neoboriva cinjenica da je Jugoslovenska narodna armija u Hrvatskoj i Sloveniji smatrana "okupatorskom". Jos od stvaranja prve Jugoslavije, drzave SHS, odnosno raspada Austro-ugarske, srpske jedinice su u sirokim narodnim masama docekane kao "okupatorske", to uostalom pise i u ondasnjoj stampi. Ta teza zadrzala se i u SFRJ i imala devedestih za rezultat siroki narodni otpor "okupatoru" tj. srpskoj vojsci i raspad drzave. To je jednostavno tako i svako drugo tumacenje je samo zavaravanje i ne prihvacanje cinjenice da Hrvati i Slovenci nikada nisu Jugoslaviju doziveli kao svoju drzavu. Razume se da su se uvek osecali kao deo Austro-ugarske.

Kole

06.08.2020. 17:52

Fasisti nece nikad da promene svoju fasisticku politiku prema Srbiji i srbskom narodu ,jer na veliku zalost ,oni uvek nadju one koji se prodadu za saku novca kako bi olajavali svoju drzavu i svoj narod . Fasisti imaju svoj tajni plan da pravoslavlje nestane da katolici i vatikan zavladaju Srbijom . Staje to ako ne fasizam !

Luka

26.08.2020. 10:26

Dvije su strašne činjenice kod nas Srbe: 1.Iz urođenog nemara ne reagiramo na napisane laži i izvrtanje činjenica.To ne čine nažalost niti službeni prestavnici naše držae u tim zemljama 2.U našem narodu naši neprijatelji uvek pronađu saradnike,koji će se radi osobnog interesa staviti u službu neprijatelja