RHMZ IZDAO UPOZORENJE: U ovim delovima Srbije upaljen žuti meteoalarm, ako izlazite iz kuće - oprez!

Novosti online

01. 08. 2020. u 11:21

ŽUTI meteoalarm i upozorenje na vreme koje može biti opasno propisano je danas u južnim i istočnim predelima Srbije.

РХМЗ ИЗДАО УПОЗОРЕЊЕ: У овим деловима Србије упаљен жути метеоаларм, ако излазите из куће - опрез!

Foto: Novosti arhiva

Istočna, jugoistočna, južna Srbija, kao i Kosovo i Metohija, danas će biti pod uticajem jakih UV zraka i visokih temperatura.

- Vreme može biti potencijalno opasno. Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Ne preduzimajte nepotrebne rizike - saopštili su iz RHMZ-a.

Inače, na jugu se istovremeno očekuje više oblačnosti, ponegde i ređa pojava pljuskova sa grmljavinom, a tokom dana u brdsko-planinskim predelima.

Građani Srbije naučili su kako da se čuvaju, jer već nekoliko dana temperature prelaze 30. podeljak i ovo su pravi letnji dani - sunčani i vreli. Visoke temperature ne prijaju zdravima, a kamoli bolesnima.

Foto: Printscreen

Kako bi se izbegla kolapsna stanja, koja se javljaju u slučaju iznenadnog pada pritiska sa mogućim krajnjim gubitkom svesti i simptomima kao što su zujanje u ušima, malaksalost, obamrlost, slabost u mišićima, glavobolja, važno je ispoštovati niz jednostavnih, ali prekopotrebnih procedura.

Stariji moraju da kontrolišu svoj pritisak, da lekove za pritisak na ovim temepraturama, u dogovoru sa izabranim lekarom, koriguju i da obrate pažnju na uzimanje diuretika koji potpomažu gubljenju tečnosti i sledstvenim padom pritiska.

Što se tiče dece, mala deca do godinu dana, nemaju razvijen centar za termoregulaciju pa je kod njih moguće češće to pregrevanje - a ne umeju da kažu.

Stariju decu treba podsećati da vrlo često piju vodu i ne izlaze po visokoj temperaturi.

Preporuka i za jedne i za druge starosne kategorije je da ne izlaze u najtoplijem delu dana, da se deca igraju ujutru i posle podne, a stariji da svoje obaveze do 10 sati završe.

Ako moramo da izađemo, neophodna je kapa sa propusnim delom za vazduh, lakša hrana, limunada, ohlađen čaj, ali najbolja je voda.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE: Poslat dopis svim školama, tiče se godišnjice masakra u OŠ Vladislav Ribnikar