TRAŽE VEĆU DOSTUPNOST LEKOVA: Danas je Svetski dan borbe protiv hepatitisa

B. R.

28. 07. 2020. u 12:46

Svetski dan borbe protiv hepatitisa, 28. jul, ove godine obeležava se pod sloganom "Budućnost bez hepatitisa", kako bi se povećala svest o virusnom hepatitisu, zaraznoj bolesti koja uzrokuje niz zdravstvenih problema i ohrabrili nadležni da učine dodatne napore u cilju eliminacije te bolesti.

ТРАЖЕ ВЕЋУ ДОСТУПНОСТ ЛЕКОВА: Данас је Светски дан борбе против хепатитиса

Testiranje na hepatitis / Foto D. Milovanović

Prema podacima SZO, hronični hepatitis C se nalazi na drugom mestu među svim zaraznim bolestima, iza tuberkuloze, a procenjuje se da u Srbiji ima oko 80.000 zaraženih.

Eliminacija virusnog hepatitisa kao javno-zdravstvenog problema, zahteva da 90 odsto onih koji su inficirani budu dijagnostikovani, a da 80 odsto onih koji su dijagnostikovani dobiju adekvatnu terapiju, kažu stručnjaci.

Povodom Svetskog dana, Udruženje pacijenata sa bolestima jetre- HRONOS najavilo je da će danas organizovati danas online tribinu o virusnim infekcijama, kako bi podigli svest o hepatitis C virusu (HCV), koji predstavlja pretnju po globalno zdravlje i jedan je od vodećih uzroka smrtnosti u svetu.

Infektolog i zamenik direktora Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije, dr Ivana Milošević, skrenula je pažnju da se, iako je u našoj zemlji registrovano smanjenje broja novootkrivenih obolelih sa HCV infekcijom, istovremeno menja struktura bolesnika te je broj hospitalizovanih pacijenata sa teškim oblicima oboljenja sve veći.

- Nalazimo se u jednom revolucionarnom trenutku što se tiče terapije hepatitisa C, jer prvi put u istoriji medicine imamo hroničnu bolest koja može da se izleči- kaže Miloševićeva, a navodi se u saopštenju Udruženja.

Dodaje da je najsavremenija terapija u Srbiji uvedena 2018. godine, ali je problem što su potrebe bolesnika veće od dostupnih mesta za lečenje, te da terapija mora da bude dostupna većem broju pacijenata.

Na planu lečenja hepatitisa C inovativni lekovi pokazuju znatno efikasnije rezultate, dovode do eliminacije virusa kod većine bolesnika sa minornim pratećim efektima i otvaraju mogućnost potpunog izlečenja, a takođe doprinose prevenciji prenošenja infekcije na neinficirane osobe, navodi dr Milošević.

Predsednica Udruženje pacijenata sa bolestima jetre "Hronos" Ivana Dragojević apelovala je na nadležne institucije da omogući lečenje svim inficiranim HCV pacijentima, a ne samo najtežim bolesnicima, jer je u pitanju zarazna bolest koja mora biti prioritet zdravstvenom sistemu Srbije.

- Polovinom 2018. godine, kada je terapija postala dostupna o trošku zdravstvenog osiguranja, pacijenti su konačno započeli lečenje, ali broj pacijenata koji terapiju primaju vrlo je ograničen. Za tri godine svega 200 najtežih pacijenata je dobilo savremenu terapiju, praktično oko sedamdesetak svake godine. Zato molim nadležne da omoguće lečenje ne samo najtežim pacijentima već svim nosiocima infekcije, jer Hepatitis C je zarazna bolest- rekla je Dragojević.

Infektolog, gastroenterohepatolog u KC Vojvodine prof.dr Tomislav Preveden upozorava da je danas sve veći broj obolelih od hepatitisa C među mladim osobama, koji će za 10 do 20 godina razviti hroničnu bolest jetre.

Među obolelima od hepatitisa C ima i dece koja takođe zahtevaju lečenje.

- Kod onih koji ne znaju da li imaju hepatitis C, bolest je možda već u poodmakloj fazi. Činjenica je da su se kod nas do sada hepatitis C pozitivne ciroze i karcinomi jetre otkrivali kasno, u stadijumu kada se više ne mogu lečiti- napominje Preveden.

Snežana Vukotić, pacijentkinja koja je uspela da se izleči hepatitisa C, kaže da je imala sreće da uđe u program donacije.

Prošle godine je, kaže, slučajno dobila informaciju da postoji mogućnost da uđe u program donacije i da se leči novim antivirusnim lekovima i u martu 2019. je počela sa terapijom koja joj je pomogla i zahvaljujući kojoj su sprečene dalje komplikacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu