KORONU DOBILI DVA PUTA: Nema naučnog objašnjenja kako je došlo do novog zaražavanja

B. R.

utorak, 28. 07. 2020. u 07:30

КОРОНУ ДОБИЛИ ДВА ПУТА: Нема научног објашњења како је дошло до новог заражавања

Foto: Depositphoto

KO jednom preleži kovid, ne bi trebalo da se uljuljka u lažnu sigurnost da je zaštićem od infekcije virusom korona.

Neki imunitet posle ove zarazne bolesti sigurno postoji, ali naučno još nije utvrđeno ni koliki je to stepen zaštite, ni koliko traje, a u praksi je već bilo slučajeva, i u svetu, i kod nas, da su jednom izlečeni od kovida, ponovo inficirali virusom korona.

Sa ovako malom vremenskom distancom, i na malom broju izolovanih slučajeva, nauka još nema definitivno objašnjenje zašto je došlo do reinfekcije, ni da li su se "povratnici" u kovid-centre inficirali istim ili drugim sojem virusa SARS-KoV2. I naučnici iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) oprezni su. Kažu da još nemaju dovoljno informacija za zaključak da li su ljudi imuni na naknadne infekcije, nakon što su se oporavili od kovida 19.

Prvi slučaj reinfekcije virusom korona prijavljen je zimus kod žene iz Južne Koreje, a potom je ova zemlja prijavila i druge, ukupno 227 slučajeva reinfekcije. Nedavno je i Rumunija objavila da ima 393 "povratnika".

 

Foto: D. Milovanović

 

Doktor Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, kaže da i u Srbiji imamo pojedinačne slučajeve sa ponovnim zaražavanjem.

- Posle određenog perioda gubi se imunitet i tako dolazi do ponovnog oboljevanja - rekao je dr Stevanović.

U KBC "Zvezdara", koji je drugi put kovid-bolnica, nije bilo "povratnika" sa kovidom, potvrđuje dr Petar Svorcan, direktor.

OŽILjCI NA PLUĆIMA

MEĐU nepoznanicama je i stepen oštećenja koje ovaj virus ostavlja kod izlečenih. Još na početku epidemije u Kini uočeni su ožiljci na plućima kod obolelih sa težom kliničkom slikom. U novijim studijama, međutim, došlo se do zaključaka da čak i asimptomatski slučajevi kovida 19, kod pacijenata koji nisu imali nikakve simptome bolesti, nisu bez posledica. U jednom istraživanju fenomen "mlečnih pluća", koja su posle kovida drugačiji nego kod dugih virusnih infekcija, ustanovljen je kod čak 54 odsto tih asimptomatskih pacijenata. To i kod naučnika pali alarm, jer bi posledice ovog fenomena mogle da budu oštećenja pluća.

Dosadašnja ispitivanja pokazuju da antitela na virus korona ima oko sedam odsto testiranih. Dokaz imuniteta, međutim, nisu samo antitela, koja se mogu izmeriti, nego i T-ćelijski imunitet koji se ne može precizno meriti.

- Zasad znamo da titar antitela brže pada nego što smo se nadali, i mi u Srbiji, kao i širom sveta, imamo slučajeve da su se jednom izlečeni od kovida ponovo inficirali - kaže epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević. - Doktor Goran Stevanović rekao je da je u Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS bilo desetak takvih pacijenata, ali sa lakšom formom bolesti, i niko od njih nije morao ponovo na bolničko lečenje. Ali to nam potvrđuje da je moguća reinfekcija virusom korona, o kojem još mnogo toga ne znamo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

krle

28.07.2020. 08:29

nauka nije u stanju da objasni mnogo toga, a ne ovaj korona cirkus. Možda je ključ u neobeleženim avionima koji prosipaju tone raznoraznih otrova po našim glavama. Ma nije to, to ne postoji, ja izmišljam.

EvGenije

28.07.2020. 10:26

Postoje samo dva racionalna razloga zbog kojih se može zaraziti nekim virusom. Ili preležana virusna infekcija ne stvara imunitet, što bi bio priličan presedan, ili je virus značajno mutirao. E sad, da li mutirao sam ili ga je neko "mutirao", recimo onaj ko ga je i stvorio, verovatno će ostati tajna. Dobro, ja jesam pristalica tzv. teorija zavere, ali mi ipak nije jasno zašto se naučnici prave ludi (setite se filma "12 majmuna").

Pa Vidi Ovako

28.07.2020. 19:53

Pošto nema imuniteta, znači da nije virus, nego svesno Globalno trovanje reagensima. Do sada, najsličnije Sarin deluje i 80 procenata su ti simptomi. Zato epidemiolozi i ne mogu ništa da povežu, već lutaju kao guske u magli i lupetaju koješta, često i kontroverzni sami sebi.