ŠLEPER KISEONIKA TRAJE DVA DANA: "NOVOSTI" U KBC u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, gde lekari biju bitku sa kovidom

Dragana ZEČEVIĆ

23. 07. 2020. u 10:01

CILj nam je da tačno govorimo o broju pozitivnih, izlečenih i umrlih pacijenata. Revnosno smo, u saradnji sa Kriznim štabom, iznosili te podatke i nema mesta glasinama da nije prikazan tačan broj obolelih.

ШЛЕПЕР КИСЕОНИКА ТРАЈЕ ДВА ДАНА: НОВОСТИ У КБЦ у Косовској Митровици и Грачаници, где лекари бију битку са ковидом

Foto

Ovim rečima direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici dr Zlatan Elek dočekuje nas u "crvenoj zoni" bolnice, sa 180 mesta predviđenih za kovid-pacijente. Referiše nam da je jedna osoba na respiratoru, a četiri na kiseoničkoj potpori.

- Veoma dobro smo organizovali službu i izdržali drugi udar. U trijažnom centru imamo 17 pacijenata koji očekuju rezultate i koje, ukoliko budu pozitivni, šaljemo u kovid-bolnicu. Na Infektivnom odeljenju ih je 15, dok je u kovid-bolnici 99 obolelih - dodaje dr Elek, i naglašava da ima i 45 pozitivnih među 1.430 zaposlenih.

Jedna medicinska sestra je na respiratoru u KC Kragujevac. I dok ističe zahvalnost Ministarstvu zdravlja koje je omogućilo brze rezultate testova, dodaje i da imaju značajnu potrošnju kiseonika. Jedan šleper traje dva dana, odnosno troši se pet litara u minutu, ali snabdevenost kiseonikom, lekovima i opremom je dobra.

- Ohrabruje trend blagog opadanja, jer su predviđene mere dale rezultate, ali i dalje moramo biti oprezni - govore nam gotovo uglas glavne medicinske sestre Gordana Savić i Ivana Stojisavljević, dok obilaze pacijente na kiseoničkoj potpori.

Foto

A pacijenti su uglavnom sa severa Kosmeta, ali ima ih i iz Štrpca, Prilužja, Plemetine... Bilo je i nekoliko Albanaca na testiranju. Zahvalnost na pomoći resornom ministarstvu, Kancelariji za KiM i lokalnoj samoupravi, poput nadležnih u KBC u Kosovskoj Mitrovici ističu i u KBC iz Prištine izmeštenom u Gračanicu. Dr Bratislav Lazić, direktor ove ustanove, ističe da je u ovom delu Kosmeta epidemiološka situacija nepovoljna i sa trendom povećanja broja obolelih.

- U našim kovid-ambulantama i na Infektivnom odeljenju dnevno se preleda od 30 do 50 pacijenata - ističe dr Lazić, i dodaje da je do jučerašnjeg dana bilo 50 pozitivnih, od kojih je na Infektivnom odeljenju njih 15.

Foto

On naglašava i da odeljenja na kojima nisu zaraženi koronom normalno funkcionišu, baš kao i u KBC u Kosovskoj Mitrovici, gde ističu da je poslednjih meseci zabeležen povećan broj porođaja.

ELAN MEDICINSKOG OSOBLjA

- VEOMA sam ponosan na posvećenost naših lekara i medicinskog osoblja poslu i na pozitivnu atmosferu koja vlada u kolektivu. Među našim radnicima nema straha i sve zadatke obavljaju sa elanom i u skladu sa pozivom - ističe direktor KBC u Gračanici dr Lazić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

U NEDELJU SNEG: Evo u kojim delovima Srbije će drugog dana vikenda pasti 20 centimetara snežnog pokrivača