SRBIJA ŠIRI RAKETNI KIŠOBRAN: Naša zemlja nastavlja nabavku borbenih sistema iz Rusije i Kine

R. DRAGOVIĆ

04. 12. 2021. u 09:00

SRBIJA bi tokom 2022. godine trebalo da kompletira raketni kišobran iznad svoje teritorije. Novo naoružanje trebalo bi da našoj zemlji i njenoj vojsci obezbedi zaštitu u svim visinskim pojasevima, kakva nije postojala ni u vreme najveće snage nekadašnje JNA.

СРБИЈА ШИРИ РАКЕТНИ КИШОБРАН: Наша земља наставља набавку борбених система из Русије и Кине

"Pancir" i sistem FK-3

Odbrana države iz vazdušnog prostora biće krunisana nabavkom dugo čekanog raketnog sistema srednjeg, odnosno, dugog dometa. Prema nezvaničnim najavama, ovu ulogu preuzeće kineski sistem FK-3, čija je kupovina ugovorena, a koji bi već početkom sledeće godine mogao da se nađe u Vojsci Srbije. Stub zaštite jedinica, ali i teritorije, od prošle godine je savremeni ruski artiljerijsko-raketni sistem "Pancir", koji se smatra najboljim PVO naoružanjem u ovoj klasi.

Poseta ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina Moskvi donela je potvrdu da je Srbija ugovorila isporuku dodatne količine ovog naoružanja, ali i da su iscrtani pravci dalje vojnotehničke saradnje sa Rusijom.

- Dobili smo protivtenkovske rakete "kornet". Dobili smo tenkove, oklopne transportere, a kupujemo i nove "Pancire" - rekao je Vulin u četvrtak posle sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Prema saznanjima našeg lista, reč je o još jednoj bateriji - šest vozila sa lanserima, koji bi mogli da budu isporučeni već prvih meseci 2022. godine. Kako je našem listu preneto iz više izvora, nova baterija savremenog "čistača neba" biće u naprednijoj verziji (SM) u odnosu na "Pancir" koji je već u našoj vojsci.

- Računa se da svako oruđe "Pancira" ima sposobnost ravnu punoj bateriji raketa "neva", pri čemu baterija "neva" može da gađa jedan cilj, dok jedan "Pancir" zahvata četiri cilja. Misija novog ruskog raketnog sredstva u Srbiji biće odbrana teritorije (domet do 15 kilometara visine, odnosno 20 kilometara daljine) prevashodno od dronova i dejstva vođene vazduhoplovne municije - objašnjavaju u Vojsci Srbije.

Vojni stručnjaci objašnjavaju da će pozicioniranje odbrane na vazdušnom bojištu biti zaokruženo korišćenjem postojećih raketnih sistema "Neva", modernizovanog "Kuba", kao i sistema za zaštitu jedinica od napada iz vazduha - francuskog "Mistrala", kao i domaćeg "Pasarsa", koji će biti naoružan i modernizovanim domaćim raketama.

Dodatni impuls vojnotehničkoj saradnje, koju su dvojica ministara ocenili izuzetnom, trebalo bi da omogući i predstojeće otvaranje predstavništva ruskog Ministarstva odbrane u Beogradu.

- Kancelarija Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji biće otvorena u najskorijem roku. Ostala su da se reše još samo tehnička pitanja - naveo je Vulin, a saopštilo rusko ministarstvo.

Procedura otvaranja ruskog predstavništva pokrenuta je prošle godine, u skladu sa sporazumom ruske i srpske vlade. Cilj ove kancelarije biće brže rešavanje pitanja dogovorene vojnotehničke saradnje i pomoći iz Rusije.

Ministar Vulin sastao se u petak u Moskvi i sa sekretarom ruskog Saveta bezbednosti Nikolajem Patruševom. Oni su se složili da su odnosi Srbije i Ruske Federacije na najvišem nivou, baš kao i odnosi predsednika Vučića i Putina. U poslednjih šest meseci, složili su se Vulin i Petrušev, značajno je unapređena bezbednosna saradnja organa bezbednosti Srbije i Rusije.

- Ministar Vulin je sekretaru Patruševu preneo da će Srbija ostati dosledna vojnoj neutralnosti i da nikada neće biti deo prostora za pokretanje kampanje protiv Rusije i njenog rukovodstva na čelu sa predsednikom Putinom - saopštio je MUP.

ODLIKOVANjE ZA SARADNjU

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin sastao se u petak u Moskvi sa Viktorom Kladovom, direktorom za međunarodnu saradnju i regionalnu politiku državne korporacije za pomoć u razvoju, proizvodnji i izvozu naprednih tehnologija "Rosteha", kao i sa generalnim direktorom državne kompanije za trgovinu naoružanjem "Rosoboroneksport" Aleksandrom Mihejevom.

Kladov i Mihejev Vulinu su uručili odlikovanje kojim ga je zbog doprinosa u unapređenju saradnje odlikovao generalni direktor "Rosteha" general-pukovnik Sergej Čemezov, dugogodišnji blizak saradnik predsednika Rusije Vladimira Putina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma