DA LI ĆE ZIMSKI RASPUST DA TRAJE DUŽE? Poslednje tri godine đaci van klupa duže od planiranog, opet moguć isti scenario

Novosti online

03. 12. 2021. u 20:10

KRIZNI štab juče je doneo odluku da se zimski raspsut ne pomera ranije, te da ostaje onakav kakav je upisan u kalendar rada - od 31. decembra. Ipak, manje je poznata činjenica da se u tri prethodne godine raspust produžavao - što zbog korone, što zbog gripa.

ДА ЛИ ЋЕ ЗИМСКИ РАСПУСТ ДА ТРАЈЕ ДУЖЕ? Последње три године ђаци ван клупа дуже од планираног, опет могућ исти сценарио

Foto: N. Živanović

Kako su naveli iz Kriznog štaba, raspust nije pomeren zbog povoljnije epidemiološke situacije, ali i zbog toga, kako je navela ministarka za rad boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, što ne postoje dovoljno čvrsti pokazatelji da se virus više prenosi u školama nego na drugim rizičnijim mestima.

Ipak, kako piše „Blic“, epidemiolog Predrag Kon danas je ostavio opciju da se ta odluka promeni u zavisnosti od epidemiološke situacije.

- Odluka je uslovljena situacijom koju ćemo imati. Planira se da raspust bude 31. decembra, ali se i dalje prati situacija. Dakle, raspust će biti kako je planirano od 31. decembra do 24. januara, ukoliko se nešto značajno ne promeni - rekao je Kon i dodao da u naredne dve nedelje ne očekuje da se tako nešto desi.

Foto: Printscreen/TV Pink

Nepovoljnija epidemiološka situacija očekuje u januaru

Međutim, iako je kalendarom predviđeno da zimski raspsut počinje 31. decembra, to nužno ne znači da se on neće produžiti nakon 24. januara, naročito ako imamo u vidu da se nešto nepovoljnija epidemiološka situacija očekuje u januaru.

Da do toga može doći pokazuje situacija od prošle godine. Naime, zatišje između dva dela trećeg talasa bio je upravo oko Nove godine, brojke su ponovo krenule da rastu od 17. januara, da bi značajniji rast krenuo u februaru.

U svakom slučaju, ovogodišnji raspust iz jednog dela tek prvi je takav u prethodnih šest godina. Za to vreme đaci su zimski raspust imali iz dva dela - jedan krajem decembra, početkom januara, drugi u februaru oko državnog praznika.

Poslednja tri obeležila su produženja, dva puta zbog gripa, jednom zbog pandemije korona virusa.

Foto D. Milovanović


 

Zimski raspust 2021. godine

Prošle godine raspust je produžen i pomeren zbog pandemije korona virusa. Počeo je 21. decembra, faktički od 19. decembra sa vikednom ranije i trajao do 18. januara što je duže nego što je prvobitno planirano.

Dugo se većalo oko te odluke, a epidemiolog Predrag Kon tada je rekao:

- Doneli smo odluku da školski raspust počne 21. decembra i da traje do 18. januara. On je malo duži nego do sada, ali ćemo obezbediti da nam svi nivoi obrazovanja budu obuhvaćeni svim praznicima, a da svi studenti i učenici budu što više kod svojih kuća - naveo je on. - Razlog za pomeranje raspusta više je zbog predstojeće epidemije gripa nego zbog korone. Hteli smo da predupredimo poklapanje ova dva virusa.

Zimski raspust 2020. godine

Još jedna epidemija, ali te godine gripa, produžila je zimski raspust 2020. godine. Đaci su se tada umesto 17. ferbuara, vratili nedelju dana kasnije.

- U dogovoru sa Ministarstvom zdravlja i sa svim analizama koje rade, zaista smo doneli mislim ispravnu odluku da se produži raspust i sledeće nedelje, tako da nastavni dan bude 24. februar - rekao je tadađnji ministar prosvete Mladen Šarčević.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević naglasila je tada da je zimski raspust usporio širenje respiratornih infekcija i virusa gripa, da je tokom prošle nedelje zabeležen pad oboljenja sličnih gripu za oko 2.000 u odnosu na nedelju koja joj je prethodila, ali da je to i dalje na visokom nivou.

Zimski raspust 2019. godine

Drugi deo raspusta je trebalo da traje do 18. februara, ali su se đaci u klupe vratili nedelju dana kasnije, 25. februara. Razlog je i tada bila epidemija gripa.

- Period školskog raspusta usporio je širenje virusa gripa. Sa druge strane, očekuje se da će povratak dece u škole uticati na povećanje broja obolelih - rekla je tada prof. dr Darija Kisić Tepavčević.

BONUS VIDEO - Švajcarska pod snegom: Beli pokrivač na planinama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA: Učenje za trajni mir