ČETVRTINA STARIJIH OD 65 BEZ VAKCINE: Iako je među najstarijima najviše cepljenih, i oni su daleko od dobre zaštite

I. Kovačić

29. 11. 2021. u 12:44

PREMA podacima Instituta "Batut" u proteklih nekoliko nedelja povećano je interesovanje za prvu dozu vakcine protiv kovida, ali, kako navode, to je i dalje nedovoljno za dostizanje zadovoljavajućeg stepena imunizacije protiv virusa korona.

ЧЕТВРТИНА СТАРИЈИХ ОД 65 БЕЗ ВАКЦИНЕ: Иако је међу најстаријима највише цепљених, и они су далеко од добре заштите

Foto AP

Ono što posebno zabrinjava je što je i među starijima od 65 godina broj nevakcinisanih skoro 26 odsto!

Prvu dozu cepiva protiv kovida primilo je 1.079.837 starijih od 65, drugu njih 1.058.682, a treću svega 685.063.

- Da smo uspeli da vakcinišemo celu populaciju, broj imunizovanih od 74 odsto među starijima od 65 godina bio bi odličan rezultat - kaže dr Zoran Bekić, direktor DZ "Savski venac" i koordinator najvećeg vakcinalnog punkta u zemlji na Beogradskom sajmu.

- Dakle, nije problem u 26 odsto nevakcinisanih među onima u sedmoj i osmoj deceniji života, već što smo potpuno podbacili u imunizaciji mlađih ljudi i dece, pa nam oni i dalje šire virus, prenose ga na svoje roditelje, bake i deke.

Deca u osnovnim i srednjim školama su veliki rezervoar virusa korona i masovno ga prenose, a pri tome se najmanje odgovorno pridržavaju mera.

- U Srbiji je vakcinisano svega 57 odsto punoletnih građana, dok je broj dece zanemarljiv i iznosi oko tri odsto - kaže Bekić.

Pada broj novozaraženih

U Srbiji su od poslednjeg preseka potvrđena 1.674 nova slučaja korone od testiranih 9.826 osoba. Od posledica infekcije virusom korona preminula je 51 osoba. Na bolničkom lečenju je 4.277 kovid pacijenata, od kojih je 209 na respiratorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)