VAKCINA PROTIV SOJA OMIKRON ZA 100 DANA: Strah od nove varijante virusa korona širi se svetom

V. N.

28. 11. 2021. u 07:15

PROIZVOĐAČI vakcina su izrazili uverenje da će moći brzo da prilagode svoje vakcine ukoliko se varijanta omikron virusa korona proširi.

ВАКЦИНА ПРОТИВ СОЈА ОМИКРОН ЗА 100 ДАНА: Страх од нове варијанте вируса корона шири се светом

Putnici na aerodromu u Johanesburgu čekaju let za Pariz, Foto AP

"Fajzer i Biontek" očekuju da će moći da razviju i proizvedu prilagođenu vakcinu protiv te varijante za otprilike 100 dana, pod uslovom da ih regulatorna tela odobre.

Novi soj, ranije poznat kao B.1.1.529, karakterišu neke zabrinjavajuće mutacije, a rani dokazi sugerišu da donosi povećan rizik od ponovne infekcije.

Postoje i strahovi da bi ova varijanta mogla biti otpornija na vakcine koje su do sada proizvedene.

"Moderna" je saopštila da je unapredila sveobuhvatnu strategiju za predviđanje novih varijanti od početka 2021, uključujući tri nivoa odgovora ako imunitet koji nude njene vakcine oslabi.

"Novavaks" je dodao da je već počeo da stvara vakcinu protiv kovida 19 zasnovanu na poznatoj genetskoj sekvenci B.1.1.529 i da će ona biti spremna za početak testiranja i proizvodnje u narednih nekoliko nedelja.

Foto AP

Svetska zdravstvena organizacija objavila je prekjuče da je novom soju korone koji je klasifikovala kao "zabrinjavajući" dala ime "omikron" prema slovu grčkog alfabeta.

Novi soj B.1.1.529 izaziva zabrinutost i može da se širi brže od drugih varijanti, a preliminarna istraživanja pokazuju kako soj nosi veći rizik od reinfekcije nego drugi sojevi, navedeno je u saopštenju SZO.

Juče je nekoliko evropskih zemalja potvrdilo da su na njihovoj teritoriji zabeleženi slučajevi zaraze sojem omikron. U Velikoj Britaniji su identifikovana dva slučaja novog soja kod osoba koje su putovale u Južnu Afriku, saopštio je britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid.

Testiranje u Južnoj Africi, Foto AP

Južnoafrička Republika (JAR) ocenila je juče da je kažnjena zbog svoje sposobnosti da rano otkrije nove varijante kovida 19, jer zabrane putovanja i ograničenja koja su uvele mnoge države zbog nove varijante virusa omikron, prete da naškode turizmu i drugim sektorima privrede.

ZARAŽENIH 2.211, PREMINULE 53 OSOBE

U SRBIJI je u poslednja 24 sata registrovano 2.211 novozaraženih koronom od ukupno 13.817 testiranih osoba. Od posledica virusa korona u istom periodu preminule su 53 osobe. Na respiratorima se trenutno nalazi 212 obolelih, od 4.561 hospitalizovanog.

Čekanje na vakcinu u Nemačkoj, Foto AP

KON: VIRUS OPSTAJE I VRAĆA SE

Pojava nove varijante virusa korona koja je nazvana omikron pokazuje evolucioni potencijal tog virusa, odnosno da će virus opstati i da će nam se stalno vraćati, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Dr Kon upozorava da pojava nove varijante ne sme da se ignoriše, pogotovu što se pokazalo da je broj mutacija 32, što je značajno više u odnosu na dosadašnje mutacije kojih je bilo do 10.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)