PREGOVORI, PA TEK ONDA ŠTRAJK: Branilac Momčilo Bulatović o problemima i neophodnom jedinstvu u advokaturi

V. N.

22. 10. 2021. u 09:54

STANjE u advokaturi je loše delom zbog podela, a delom zbog problema za koje mi, advokati, nismo krivi, ali su oni narasli jer nisu na vreme rešavani, kaže advokat Momčilo Bulatović, jedan od kandidata za predsednika Advokatske komore Beograda, na izborima koji se održavaju u subotu.

ПРЕГОВОРИ, ПА ТЕК ОНДА ШТРАЈК: Бранилац Момчило Булатовић о проблемима и неопходном јединству у адвокатури

Momčilo Bulatović, Foto P. Milošević

- Glavni cilj trebalo bi da bude uspostavljanje jedinstva u advokaturi, ali i borba za poštovanje i samopoštovanje, kao i za to da nas vlast generalno, ne samo ova, ne doživljava kao neprijatelje, već kao korektiv koji radi u interesu građana - kaže Bulatović.

On dodaje da advokati nisu podeljeni oko odnosa prema najnovijem stavu Vrhovnom kasacionog suda da se bankama priznaju troškovi obrade kredita. Svi se slažu da je taj stav suprotan prethodno donetom stavu iz 2018. Oni su podeljeni oko toga kako ovaj problem rešiti - da li pregovorima sa predstavnicima VKS ili obustavom rada, i da li bi obustava trebalo da bude oročena ili da traje do ispunjenja zahteva.

- Smatram da pregovori imaju prioritet, pa ako ne daju rezultate uvek nam ostaje obustava rada - kaže Bulatović.

- Ne smemo zaboraviti da bi obustava izazvala zastoj i u ostalim predmetima koji nemaju veze sa kreditima, pa bi se suđenja, koja se ionako zakazuju na po šest meseci, odlagala za novih šest. To bi proizvelo još goru stituaciju u, ionako prebukiranim sudovima.

Ovaj problem može se, navodi, rešiti samo jedinstvom u redovima advokature, a država mora da shvati da su pravni zastupnici deo pravosuđa, ustavna kategorija, koja radi za dobrobit svih.

- Mnogi misle da advokati sve čine samo da bi zaradili novac, a ja tvrdim da je mnogo onih koji ne mogu da zarade 100.000 dinara mesečno. Troškovi su ogromni - zakup prostora, komunalije, pa porez, koji moraju da plate čak i mladi advokati koji još nisu maltene dobili ni prvi slučaj. A novac se od klijenata često teško naplaćuje - kaže naš sagovornik i podseća da su glavni interes zaštita ljudskih prava i sloboda.

Takođe dodaje da postoji opasnost da advokati budu izbačeni iz Ustava i svedeni na nivo pružanja usluga, što se ne sme dozvoliti. 

Veće učešće u pisanju zakona

BRANIOCI, smatra Bulatović, moraju uzeti veće učešće u zakonodavnoj aktivnosti, gde često nisu članovi radnih grupa za izradu zakona, a i kada jesu, to je samo formalno.

Zalaže se i za veće učešće mladih kolega i naročito koleginica u aktivnostima komore.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJNOVIJE UPOZORENJE RHMZ: Danas stiže novo zahlađenje, evo gde će padati sneg