BEZ KRSTA NEMA NAM VASKRSENJA I POBEDE: Patrijarh Porfirije sa oduševljenjem dočekan u Istočnom Sarajevu (FOTO)

E. V. N.

18. 10. 2021. u 08:30

VERA bez dela je mrtva! Treba čitati Jevanđelje i učiniti ga svojim životom, jer tako idemo putem sigurnosti, poručio je tokom posete Sarajevu i Istočnom Sarajevu NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

БЕЗ КРСТА НЕМА НАМ  ВАСКРСЕЊА И ПОБЕДЕ: Патријарх Порфирије са одушевљењем дочекан у Источном Сарајеву (ФОТО)

Patrijarha Porfirija u Istočnom Sarajevu dočekao veliki broj vernika, Foto Novosti

Istočno Sarajevo patrijarhu je spremilo nezaboravan doček. Reka ljudi slila se na Trg Srbija u Istočnom Novom Sarajevu na mesto gde će biti izgrađen budući saborni hram.

Foto: ATA

 

Sreća i radost osećale su se na svakom koraku. Verujući narod pomno je upijao svaku reč patrijarhove besede.

- Želim da izrazim zahvalnost zbog vaše ljubavi, vaše vere i ljubavi prema Gospodu. LJubav Božija je spona sa svim ljudima i narodima sveta. Nama je data vera pravoslavna i pozvani smo da budemo narod Božiji. Ako ne poznajemo sami sebe i svoje bližnje, onda nije moguće prepoznati tuđu vrednost - istakao je patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarha Porfirija u Istočnom Sarajevu dočekao veliki broj vernika, Foto Novosti

On je pozvao narod da čuva veru, jer je ona preduslov svakog načina našeg postojanja i uvod u ljubav, put ka Bogu, sebi i drugome. Blagoslovio je sve okupljene, porukom da bez krsta nema vaskrsenja i pobede.

Patrijarh Porfirije je drugi srpski patrijarh koji posećuje ovaj grad koji je, 2013. godine, posetio blaženopočivši patrijarh Irinej. Stanovnici Istočnog Sarajeva ističu da im poseta oba srpska patrijarha greje dušu i učvršćuje ih u uverenju da ostanu verni Bogu, svojoj crkvi i pravoslavnoj veri.

V.N.

 

Patrijarh je prethodno u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Foto Novosti

 

SA Dodikom na Jahorini

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik na Jahorini je dočekao patrijarha Porfirija u društvu rukovodstva Olimpijskog centra. Patrijarhu su u pratnji bili mitropolit dabrobosanski Hrizostom, crnogorsko-primorski Joanikije, kao i episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, koji su posetili crkvu u izgradnji na platou Poljice.

Foto SRNA

 

Šetnja Baščaršijom

Patrijarh Porfirije juče se u poslepodnevnim satima prošetao centrom Sarajeva. U šetnji od Saborne do Stare crkve na Baščaršiji pridružili su mu se mitropolit Hrizostom, episkopi, sveštenici i brojni narod, ali i veliki broj policijskih službenika.

 

Tokom šetnje patrijarh je zastao i napio se vode sa česme kod Begove džamije, a nije propustio ni da proćaska sa trgovcima, fotografiše se sa decom...

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)