BITKA ZA TRI MLADA ŽIVOTA: Drama u Institutu za majku i dete, lekari danima u skafanderima

Biljana RADIVOJEVIĆ

16. 10. 2021. u 08:00

TROJE dece koja se u Institutu za majku i dete na respiratorima bore za život, juče su bila malo bolje. Na takvu ocenu upućuje neki "tehnički parametri", ali profesor dr Predrag Minić, pulmolog, kaže za "Novosti," da to poboljšanje nije dovoljno da bi mu ulivalo trajni optimizam.

БИТКА ЗА ТРИ МЛАДА ЖИВОТА: Драма у Институту за мајку и дете, лекари данима у скафандерима

Foto D. Milovanović

Četvrto dete, koje se, takođe, u Institutu, leči od kovida ima miokarditis. To je stanje koje su lekari i u prethodnim talasima epidemije, viđali, srećom ne tako često. Juče je u Institut prebačena i devojčica iz Užica koja ima 16 godina, zbog infektivne mononukleoze i infekcije koronom. Priključena je na respirator i lekari se bore za njen život.

Dr Minić i njegov tim već pet dana ne skidaju skafandere danonoćno se boreći za živote troje dece priključene na respirator: šestomesečne bebe i dvoje tinejdžera od 15 i 17 godina.

- Situacija je strašna, a da je bilo pameti među građanima, da su se vakcinisali u većem broju, do ovoga ne bismo došli - kaže profesor Minić.- Od početka pandemije deca su obolevala manje i sa manje teškom kliničkom slikom, ali sada imamo potpuno drugačiju situaciju. Sa ukupnim povećanjem broja inficiranih, povećava se i broj zaražene dece, pa imamo i više teških formi bolesti. Ovo nije onaj isti virus, koji smo imali ranije. Njegova kontagioznost je bila dva i po, što znači da je jedan inficirani prenosio virus na još 2,5 osoba. Ovaj sad virus ima stepen kontagioznosti 9, što znači da je četiri puta zarazniji.

Profesor Minić, koji je i član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv kovida, kaže da je u Dečjoj klinici u KBC "Dr Dragiša Mišović" 24 dece sa kovidom.

- Sve to nije dobro, ali ta deca, kao ni ovo koje je već kod nas sa upalom srčanog mišića, nisu životno ugrožena - kaže profesor Minić. - Očigledno je da je virus sišao i među najmlađu populaciju. Onaj ko misli da ćemo spontanim zaražavanjem da stignemo do kolektivnog imuniteta, sigurno nije na dobrom putu.

Infekcija virusom korona potvrđena je kod 6.424 osobe među 21.545 testiranih za 24 sata, a od posledica kovida je preminulo još 50 pacijenata.

OD TRŽNIH CENTARA PO 300.000 DINARA

U VLADI Srbije u petak je održan sastanak sa članovima Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, na kojem je dogovoreno da se pooštri inspekcijski nadzor poštovanja protivepidemijskih mera. A samo nekoliko sati pošto je određeno da inspekcija intenzivnije kontroliše gradski prevoz, tržne centre i ugostiteljske objekte, počele su da pljušte kazne.

Pet velikih beogradskih tržnih centara - "Ada mol", "Delta siti", "Ušće" i "Rajićeva" - kažnjeni su sa po 300.000 dinara. Zbog kršenja epidemioloških mera, kazni je bilo i u novosadskim tržnim centrima "Big" i "Promenada". I u kragujevačkom "Kosmosu" naplaćeno je 300.000 dinara, plus 50.000 za odgovorno lice, sa koliko je kažnjen i "Refleks". "Plaza" je morala da izdvoji 30.000 dinara, dok je "Dis" sankciosan sa 5.000 dinara zbog nenošenja maske radnice u mesari.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april