TAKMIČE SE I IZA REŠETAKA: Osuđenici iz Srbije na prvom Svetskom prvenstvu u šahu za lica lišena slobode (FOTO)

N. B.

13. 10. 2021. u 20:22

OSUĐENICI iz Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu (Padinskoj skeli) učestvuju danas na prvom Interkontinentalnom prvenstvu u šahu organizovanom za lica lišena slobode iz 31 zemlje.

ТАКМИЧЕ СЕ И ИЗА РЕШЕТАКА: Осуђеници из Србије на првом Светском првенству у шаху за лица лишена слободе (ФОТО)

Foto: KPZ

Reč je o takmičenju u kome šest osuđenih lica igraju onlajn partije sa suprotnim timovima, koristeći računare u ovom zavodu. Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izrazio je zadovoljstvo što osuđena lica imaju mogućnost da učestvuju na prvom takmičenju ove vrste.

- Bićemo deo svih projekata koji pomeraju granice slobode, a neke kulturne aktivnosti u našem sistemu su jedinstvene u odnosu na druge zatvorske sisteme, poput likovnih kolonija na kojima osuđena lica uče tehnike slikanja od akademskih slikara - istakao je Carević.

Prvenstvo je pokrenuo bivši svetski prvak u šahu Anatolij Karpov u saradnji sa Svetskom šahovskom federacijom (FIDE) i kancelarijom šerifa okruga Kuk američke držav Ilinois. Takmičenje je deo velikog projekta FIDE „Šah za slobodu“ koji ima za cilj popularizaciju šaha među osuđenim licima u celom svetu.

U KPZ Beograd (Padinska skela) se već duže vreme organizuju šahovska sekcija i turniri u šahu, a učešće na prvom takmičenju ove vrste biće podsticaj i za osuđena lica u drugim zavodima da se uključe u svet šaha.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna