O ĆIRILICI BEZ AMANDMANA: Skupštinski odbor za kulturu i informisanje jednoglasno usvojio Predlog zakona

B. S.

09. 09. 2021. u 07:51

PREDLOG zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma, u načelu, jednoglasno je usvojen na juče održanoj sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, kojem je predsedavala Sandra Božić.

О ЋИРИЛИЦИ БЕЗ АМАНДМАНА: Скупштински одбор за културу и информисање једногласно усвојио Предлог закона

Foto Tanjug

Članovi odbora nisu podneli amandmane, iako je deo renomiranih stručnjaka, lingvista, to očekivao. Oni smatraju da novi zakonski akt neće doneti željene rezultate, pre svega u prosveti, jer je u ključnim elementima podređen Zakonu o službenoj upotrebi jezika i pisma. Članovi Odbora su tokom rasprave bili saglasni u oceni da postojeće zakonsko rešenje nije loše, već je ključni problem u njegovom nepoštovanju. O Predlogu zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma poslanici će raspravljati od 15. septembra.

Odbor je u načelu usvojio i parlamentu na usvajanje poslao i Predlog zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar i dao saglasnost Vladi Republike Srbije za privremenu primenu Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Evropske unije o učešću Republike Srbije u "Kreativnoj Evropi", programu Unije za kulturni i kreativni sektor (2021-2027), do njegovog stupanja na snagu.

Predloge zakona obrazložili su v. d. pomoćnika ministra kulture i informisanja Danijela Vanušić i Radovan Jokić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri