STIŽE POGORŠANJE VREMENA: Objavljena najnovija vremenska prognoza - Za vikend pljuskovi sa grmljavinom!

Novosti online

26. 08. 2021. u 21:35

ZA vikend nam sledi pogoršanje vremena, pa nas u subotu i nedelju očekuju pljuskovi sa gmrljavinom, a već sutra dnevna temperatura od samo 14 stepeni, najavio je Marko Čubrilo, meteorolog i profesor geografije iz Novog Sada.

СТИЖЕ ПОГОРШАЊЕ ВРЕМЕНА: Објављена најновија временска прогноза - За викенд пљускови са грмљавином!

Foto: P. Milošević

- Krajem današnjeg dana novo, jače, naoblačenje zahvatiće severozapadne i zapadne predele Hrvatske uslovljavajući kišu i lokalne pljuskove. Ovo pogoršanje je posledica približavanja hladnog fronta koji će se u toku noći ka petku polako premeštati dalje na jugoistok donoseći noblačenje sa kišom, a ponegde i to uglavnom duž Jadrana i u njegovom zaleđu može biti i grmljavinskih pljuskova. Pretežno sunčano i toplije u odnosu na ostakak regiona bi trebalo da se zadrži nad južnim, jugoistočnim i istočnim predelima Srbije. Dnevni maksimum od samo oko 14 nad severnim i središnjim delovima do oko 26 na jugoistoku Srbije - kaže Čubrilo.

- Za vikend se računa na uticaj sekundarnog ciklona nad Jadranom, pa bi i Vojvodina, severozapadna i zapadna Srbija mogle biti u hladnom sektoru ovog ciklona te bi ovde uz pravo jesenje vreme bilo oblačno sa kišom. Nad ostalim delom Srbije bi bilo promenljivo oblačno i toplije, ponegde uz lokalne pljuskove - dodaje Čubrilo.

Loša vest i za sve koji su na letovanju jer će duž severnog i dela srednjeg Jadrana biti jake bure, a nad ostalim delom srednjeg kao i nad južnim Jadranom duvaće jak, a u subotu posle podne na otvorenom moru i olujan jugo.

- Dnevni maksimum će se kretati od samo oko 10 stepeni Celzijusa nad brdsko-planinskim delom BiH do oko 25 na jugu i istoku Srbije. U noći ka nedelji hladan vazduh će zahvatiti ceo region, ali će padavine u nedelju uglavnom prestati, dok će samo još na jugu Srbije i nad Crnom Gorom biti kiše i grmljavine - kaže Čubrilo.

Najmanje padavina biće nad jugom i jugoistokom Srbije.

- Od nedelje postepeno poboljšanje uz prestanak padavina, ali bi ostalo relativno sveže uz hladne noći. Oko 1.9. bi na kratko otoplilo, ali se već oko 2.9. očekuje osveženje uz pljuskove. Oko 6.9. bi moglo doći do stabilizacije i otopljenja, ali ovih dana atmosfera nad prostorom severne Amerike, Atlantika i Evrope je velika slagalica, obzirom da se nad tropskim atlantikom trenutno razvijaju čak tri tropska sistema od kojih bi barem dva uskoro trebala da se počnu premeštati ka umerenim geografskim širinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!