STIŽU NAM PLJUSKOVI I ZAHLAĐENJE! Evo kakav će biti početak septembra - vremenska prognoza donosi veliku promenu

Novosti online

23. 08. 2021. u 19:06

POSLE današnjeg svojevrsnog pika mini-tropskog talasa, tokom kojeg će temperature negde preći i 35 stepeni, stiže nam zahlađenje, ali pravo.

СТИЖУ НАМ ПЉУСКОВИ И ЗАХЛАЂЕЊЕ! Ево какав ће бити почетак септембра - временска прогноза доноси велику промену

Foto: Depositphotos

Već od utorka u većem delu Srbije, a od srede i u celoj zemlji, čak ni maksimalne temperature neće prelaziti 23-24 stepena, a u mnogim mestima biće i manje. Dakle, ovo će biti najhladniji deo leta još od prvih dana juna (meteorološki leto traje od 1. juna do 31. avgusta) kada su temperature bile oko 20. podeoka u Beogradu.

- Hladan front bi već u ponedeljak po podne trebalo da zahvati severozapadne i zapadne predele regiona donoseći destablizaciju atmosfere uz grmljavinske pljuskove, a ponegde može biti i ređe pojava vremenskih nepogoda. Do večeri taj hladan front bi trebao zahvatiti zapadnu, severozapadnu Srbiju i Vojvodinu. Od utorka do petka nad regionom pretežno oblačno i osetno svežije uz povremenu kišu i pljuskove. Maksimumi će biti ispod i znatno ispod proseka i sredinom nedelje bi se na uglavnom kretali od +13 do +18 stepeni Celzijusa, ponegde do oko +23 - obelodanio je Marko Čubrilo, meteorolog i profesor geografije iz Novog Sada.

Narednog vikenda bi mogla uslediti postepena stabilizacija vremena, ali bi pljuskovi i dalje bili mogući, dok bi se maksimumi kretali od +19 do +26 stepeni Celzijusa, što je i dalje malo ispod proseka.

- Sam početak narednog meseca bi trebao doneti prolaznu stabilizaciju i manje otopljenje, dok se već oko 4. septembra daje mogućnost za novo pogoršanje i osveženje. Količina kiša biće neujednačena obzirom da se najveći deo padavina očekuje u obliku pljuskova - istakao je Čubrilo.

Kako je dodao, "sve je izvesnije da od utorka sledi konkretnije pogoršanje sa kojim se dugo, vrelo, leto završava".

- Sigurno će još biti toplih dana u kojima će maksimumi ići preko +30 stepeni Celzijusa, ali su dani sa maksimumima oko +40 stepeni Celzijusa gotovo sigurno iza nas - zaključio je profesor Čubrilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna