VEŠTINA I HRABROST NA ISPITU: U Kraljevu od 30. avgusta međunarodno takmičenje vojnopolicijskih jedinica - "Čuvar reda"

G.Ćirović

24. 08. 2021. u 17:03

OD 30. avgusta do 3. septembra Kraljevo će biti domaćin takmičenja vojnopolicijskih jedinica pod nazivom „Čuvar reda“ u okviru tradicionalnih Međunarodnih vojnih igara.

ВЕШТИНА И ХРАБРОСТ НА ИСПИТУ: У Краљеву од 30. августа међународно такмичење војнополицијских јединица - Чувар реда

Foto: G. Šljivić

Na ovom takmičenju koje će se održati u ukupno četiri faze, po dve na strelištu u Žiči, i vojnom poligonu na Beranovcu, svoje veštine demonstriraće šest ekipa vojnih policija iz Rusije, Kazahstana, Irana, Katara, Kipra i Srbije.

- Prvi put se u Srbiji organizuje jedna disciplina Međunarodnih vojnih igara koje je osmislila Ruska federacija i koje se sastoje od ukupno ukupno 34 discipline. Naša vojska je do sada učestvovala u nekoliko nadmetanja među kojma su „Tenkovski biatlon“, „Poljska kuhinja“ i „Snajperska granica“. Sada debitujemo u disciplini „Čuvar reda“, a dobili smo čast i privilegiju da budemo suorganizatori. Potrudićemo se i da tradicionalno budemo domaćini ovog dela takmičenja – kaže potpukovnik Dejan Milikić iz Uprave vojne policije, član Štaba za organizaciju „Čuvara reda“.

Ovih dana šestočlane ekipe vojnih policija iz država učesnica uveliko se pripremaju za početak nadmetanja. Na strelištu u Žiči biće održano takmičenje u situacionom pojedinačnom i ekipnom patrolnom gađanju. Na poligonu Beranovac učesnici će se najpre ogledati na „Stazi vojnog policajca“ koja kombinuje veštine i procedure koje vojni policajci koriste tokom svoje službe. Svakako najzahtevnija i ujedno završna faza je „Trka heroja“ tokom koje će takmičari morati da savladaju ukupno 30 prepreka na šumskoj stazi dugačkoj čak 12 kiliometara.

- Za nas je ovo novo iskustvo jer je ovo zahtevna disciplina koja podrazumeva logističku podršku svih funkcija Vojske Srbije. Nakon preliminarnih takmičenja, šireg spiska i kvalifikacija, sastavili smo ekipu od šest članova. Nismo imali prilike da na delu vidimo protivničke ekipe, ali imajući u vidu njihovo iskustvo, naročito Rusije, Kazahstana i Irana, pred nama je veliki izazov – naglasio je potpukovnik Borko Luković, vođe ekipe Vojske Srbije koja će predstavljati našu državu u disciplini „Čuvar reda“. - Verujem da ćemo pokazati dobre rezultate, da će se tromesečni naporan rad na fizičkom, psihičkom, i taktičkom planu isplatiti i nadam se da ćemo biti kadri da se borimo za jedno od tri odličja.

SVEČANOST

PRE zvaničnog početka „Čuvara reda“, svečano otvaranje biće održano u nedelju uveče, 29. avgusta, na Trgu srpskih ratnika u centru Kraljeva sa početkom u 20 sati. Ovom prilikom, uz predstavljanje zemalja učesnica, u prigodnom kulturnom programu, kako je najavljeno, nastupiće Umetnički ansambl Ministsrstva odbrane „Stanislav Binički“, kao i jedan ruski orkestar. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)