VIŠE OD DVE DECENIJE BEZ ISTINE: Obeležena godišnjica kidnapovanja srpskih novinara na Kosovu i Metohiji, istraga stoji u mestu

Dragana Zečević

22. 08. 2021. u 10:25

I DANAS, tačno 23 godine od otmice naših kolega Ranka Perenića i Đure Slavuja, mi stojimo u mestu kada su u pitanju istraga i rasvetljavanje ne samo ovog, već i ostalih slučajeva ubijenih i otetih kolega.

ВИШЕ ОД ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ БЕЗ ИСТИНЕ: Обележена годишњица киднаповања српских новинара на Косову и Метохији, истрага стоји у месту

Foto Arhiva

Sve institucije su zakazale, zakazali su, nažalost, i mnogi iz naše profesije. Pre svega mislim na kolege Albance koji imaju mnogo veću snagu i uticaj od nas na Kosovu, i apelovao bih da skrenu pažnju javnosti kada su u pitanju ubijeni i kidnapovani novinari. To je obaveza prema profesiji i pravdi.

Ovo je juče, prilikom obeležavanja 23 godine od otmice novinarske ekipe Radio Prištine na putu Orahovac - Velika Hoča rekao Budimir Ničić, predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu i Metohiji.

Na mestu nestanka kolega, novinari srpskih redakcija sa Kosmeta, ali i centralne Srbije, članovi UNS-a, svake godine obeležavaju godišnjicu nestanka kolega i podsećaju da i dalje tragaju za istinom i pravdom.

Đuro Slavuj, Ranko Perenić, Foto Arhiva

Na spomen-tabli na mestu otmice novinara piše, na srpskom i albanskom: "Ovde su nestale naše kolege".

Jelena Petković, novinarka koja je istraživala ubistva i kidnapovanja kolega na Kosovu, istakla je da su novinari učinili sve što su mogli i što je u njihovoj moći, prikupili informacije i apelovali na nadležne da rasvetle otmice i ubistva novinara na Kosmetu, ali da su svi koji su mogli da rasvetle te slučajeve ostali nemi.

- Sve je isto kao i proteklih godina, jer istraga stoji u mestu a mi se okupljamo da podsetimo i ne dozvolimo da se zaborave moj suprug Ranko i njegov kolega Đuro Slavuj - kazala je Snežana Perenić, supruga otetog novinara.

I Kancelarija za KiM podsetila je na otmicu srpskih novinara, kao i da njihove porodice, kolege i čitava javnost, do danas nemaju nikakve zvanične informacije o njihovoj sudbini.

- Otmičari Đure Slavuja i Ranka Perenića nisu pronađeni, kao što nisu pronađeni ni oni koji su do sada sedam puta vandalski oskrnavili spomen-ploču postavljenu od strane njihovih kolega.

UBISTVA I KIDNAPOVANjA

JOŠ uvek nisu rasvetljene brojne otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji:

* Ljubomir Knežević, novinar prištinskog "Jedinstva" i dopisnik "Politike", otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna

* Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini

* Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini

* Momir Stokuća, foto-reporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine

* Mile Buljević, radnik obezbeđenja u Televiziji Priština, kidnapovan je juna 1999. godine ispred Izbegličkog centra u Prištini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima