BEZ VAKCINE NEMA NI ŠKOLE: Ministar Branko Ružić poručio od čega zavisi početak nove školske godine

Lj. BEGENIŠIĆ

26. 07. 2021. u 08:27

NASTAVA u novoj školskoj godini možda neće početi regularno ukoliko vakcinacija ne bude na zadovoljavajućem nivou, a konačnu odluku o načinu nastave doneće Krizni štab.

БЕЗ ВАКЦИНЕ НЕМА НИ ШКОЛЕ: Министар Бранко Ружић поручио од чега зависи почетак нове школске године

Foto Tanjug

Ovo je poručio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić tokom posete sportskom kampu u Beogradu. On je naveo da je Ministarstvo spremno za sve opcije, ali da je mnogo bolje da ova školska godina počne na regularan način i tako i završi u junu sledeće godine.

- Zdravstveni deo Kriznog štaba će dati preporuku Kriznom štabu nakon čega će Vlada doneti odluku - pojasnio je Ružić.

Ipak, on se nada da će, zbog prosvetnih radnika, ali pre svega zbog dece, zbog procesa sticanja znanja, školska godina biti organizovana na regularan način. To će, naglasio je, zavisiti od procesa vakcinacije u zemlji.

Ističe da su Vlada Srbije, predsednik Republike, svi akteri u lancu omogućili vakcinaciju i obezbedili široku lepezu vakcina, a da mi još uvek nismo dostigli zadovoljavajući nivo imunizacije.

Osim ministra, i prosvetni radnici i deca i roditelji nadaju se normalnom početku školske godine.

- Još se ništa ne zna, radimo i živimo od danas do sutra, uhodali smo se i sa onlajn nastavom ali, realno, svi bismo voleli da se sve vrati na ono kako je i bilo i da nastava bude regularna - kaže nam Radoslava Mraović, direktorka Osnovne škole "Radomir Putnik".

- To bi bilo dobro i zbog predavanja i zbog ocenjivanja, jer teško je utvrditi tačno znanje đaka koje samo povremeno viđate.

Naša sagovornica naglašava da su živa reč i kontakt nezamenjivi, jer škola nije samo obrazovna nego i vaspitna ustanova. Ova direktorka upozorava da su deca željna druženja i da će, ukoliko se ovako nastavi, postati asocijalna.

Normalnom povratku u školu nadaju se i roditelji koji, iako su se navikli na onlajn nastavu, smatraju da je prava škola samo onda kada deca normalno idu na nastavu.

- Tačno je da je zdravlje najvažnije, ipak, nadam se da će od septembra situacija da se normalizuje i da će deca ići normalno u školu. Smatram da se pravo znanje može steći samo u školi, da onlajn nastava  pravi "rupe" u znanju - kaže nam jedna majka.

Da podsetimo, tokom prethodne školske godine, đaci su nastavu pohađali po kombinovanom modelu. Učenici od prvog do četvrtog razreda pohađali su nastavu svaki dan, podeljeni u dve grupe od po 15 đaka. Stariji osnovci nastavu su pohađali naizmenično - neposredno i na daljinu, takođe u manjim grupama. Nastava u srednjim školama takođe je bila izvođena naizmenično - jednu nedelju đaci su išli u školu, a jednu nedelju učili na daljinu. Časovi su skraćeni na 30 minuta, a nošenje maski i za decu i za nastavnike bilo je obavezno.

RUŽIĆ POZVAO MLADE DA SE CEPE

MINISTAR Ružić pozvao je sve, a naročito predstavnike mlađe populacije od 17 do 35 godina, da se što pre vakcinišu i da na toj način pokažu odgovornost prema mlađima, ali i starijima i onima koji rade u prosvetnom sistemu.

Podsetio je da su svi koji rade u prosvetnom sistemu pokazali rezistentnost prema virusu korona.

- Prosvetni sistem je bio mesto gde korona nije našla svoje utemeljenje i sa tog aspekta mi jesmo spremni, ali mislim da je mnogo bolje da ova školska godina počne i završi se na regularan način. To je važno za proces sticanja znanja - zaključio je Ružić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)