KAO DA NAM KAMIONI KROZ KUĆU PROLAZE: Žalbe građana čija se domaćinstva nalaze u blizini brzih saobraćajnica

V. ILIĆ

25. 07. 2021. u 11:42

NE možemo da spavamo. Buka je nepodnošljiva, ogluveli smo. Od vozila nam se u kući sve trese. Kamioni tutnje kao da nam prolaze kroz dnevnu sobu...

КАО ДА НАМ КАМИОНИ КРОЗ КУЋУ ПРОЛАЗЕ: Жалбе грађана чија се домаћинства налазе у близини брзих саобраћајница

Foto Privatna arhiva

Ovo su samo neke od pritužbi koje Sektor za nadzor i predostrožnost u životnoj sredini pri Ministarstvu zaštite životne sredine stižu od građana čija domaćinstva se nalaze neposredno uz saobraćajnice, posebno uz novoizgrađene auto-puteve širom Srbije. Najviše pritužbi na adresu Ministarstva stiglo je sa deonice Grdelica - Caričina dolina, iz naselja Palojce, potom sa dela puta između Leskovca i Grabovnice, odnosno iz Pečenjevca i Brejanovaca. Na buku su se žalili i meštani koji žive uz auto-put "Miloš Veliki", i to na potezu od Ljiga do Preljine, kao i žitelji uz saobraćajnicu između Sušice i Zlatibora i sa poteza petlja Niš sever - petlja Niš istok...

Jedna od porodica koja muku muči sa, kako kažu, zaglušujućom bukom su Dakići iz sela Brđana, koji nemaju sna još otkako je prvog dana pušten u saobraćaj "Miloš Veliki".

- Još tada, krajem 2016. godine, dolazili su kod nas iz JP "Putevi Srbije". Tada su merili nivo buke i ustanovili da je buka iznad dozvoljenih vrednosti. Obećali su nam, kada su odlazili, da će nam zameniti stolariju na kući, ali od toga ni do danas ništa - rekla nam je Radmila Dakić (79), koja u kući živi sa suprugom Veliborom (86).

- Svi se čude gde mi živimo i kako. Jer, suprug i ja, kada prolaze posebno teretnjaci, ne možemo bukvalno da se čujemo. Muž mi je ogluveo načisto, ja još nekako i čujem. U jednom delu do kuće postoji ograda protiv buke, ali to nije dovoljno, i veći deo kuće nije "pokriven" ovom zaštitom.

Nesnosno Radmila Dakić se zbog buke često ne čuje sa suprugom Veliborom, Foto Privatna arhiva

Velibor dodaje da nema u državi onoga kome se nisu obraćali za pomoć, i to po više puta, ali da je sve ostalo na obećanjima i odlaganjima da će se njihov problem rešiti.

- Ono što nam se često događa, a što ilustruje koliko smo blizu samog auto-puta, je da putnici koji ovuda prolaze često svrate kod nas, traže čašu vode, ponekad i benzin, zaustave se i sednu kod nas u bašti. Izađemo svima u susret, ništa ti ljudi nisu krivi...

Ali, mi ovako više ne možemo da živimo. nemamo mira, niti sna...

Slično je i u domaćinstvu Spasojevića, u kome žive braća Svetolik (60) i Radiša (57), a koje se nalazi u selu Brančić, nedaleko od istoimenog tunela na auto-putu.

- Podneo sam zahtev za merenje buke još pre više od godinu dana, i još čekam. Buka je nepodnošljiva, posebno kada kamioni silaze niz brdo, koje se nalazi na oko 50 metara od naše kuće. Tada nešto prolomi, da je to neverovatno. Prozor ne smemo da otvaramo.

Spavanje je prosto nemoguće, kada ste u našoj kući imate utisak da vam kroz samu kuću prolaze vozila - požalio nam se Svetolik.

- Dodatno nam smeta što farovi od vozila noću udaraju pravo u našu kuću, pa i to vam ne da mira, a san na oči nikako neće.

Prema našim saznanjima, "Putevi Srbije" raspisali su javnu nabavku za merenje buke još pre oko mesec dana. Firma koja je izabrana za ovaj posao je "Zaštita" iz Beograda, koja će buku meriti na osam lokacija u Srbiji. Nakon toga će Ministarstvo za zaštitu životne sredine, ukoliko se ispostavi da je buka preko dozvoljene granice, naložiti "Putevima Srbije" da podignu dodatnu zaštitnu ogradu do puta, i tako zaštiti meštane čiji se domovi nalaze uz brze saobraćajnice.

Foto Privatna arhiva

Kako smo saznali od inspektora za zaštitu životne sredine, za zonu duž auto-puteva, magistralnih i gradskih saobraćajnica, dozvoljena vrednost nivoa buke za dan i veče je 65 decibela, a u noćnim intervalima 55. Ukoliko postoji prekoračenje primenjuju se različite mere zaštite u zavisnosti od toga da li postoje prilazni putevi, da li je deonica bez isključenja sa auto-puta i slično. U tom slučaju primenjuju se mere poput zvučnih barijera i ograničenja brzine kretanja vozila.

ZIDOVI

UKOLIKO se merenjem buke ispostavi da su žalbe građana koji su podneske uputili nadležnom ministarstvu bile opravdane, tada će se, kako saznajemo, graditi takozvane akustične prepreke, odnosno zidovi ili paneli koji mogu biti betonski, metalni, drveni... Cene se kreću od 150 do 300 evra po kvadratu. U nekim slučajevima se grade i zemljani nasipi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...