OČEKUJE NAS JOŠ JEDAN TALAS KORONE? Epidemiolog Kon uputio važno upozorenje - delta soj je zarazniji, neophodan veći stepen vakcinisanosti

Novosti onlajn

02. 07. 2021. u 14:17

UKOLIKO se imunizacija u Srbiji ne pojača scenario koji nas očekuje možda i pre jeseni nikome se neće svideti. Mogli bismo, upozoravaju stručnjaci, ponovo da imamo i pune bolnice i više hiljada novozaraženih na dnevnom nivoz.

ОЧЕКУЈЕ НАС ЈОШ ЈЕДАН ТАЛАС КОРОНЕ? Епидемиолог Кон упутио важно упозорење - делта сој је заразнији, неопходан већи степен вакцинисаности

Foto: Printscreen/K1

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korone Predrag Kon kaže da je i dalje potrebno poštovati mere.

- Delta soj je trenutno dominantan u svetu - ukazao je Kon i dodao da nije problem novi soj nego nedovoljan broj vakcinisanih.

Bili smo jako zadovoljni stepenom vakcinisanosti kada smo imali kineski soj, pa čak i britanski, ali sa ovim delta sojem koji je zarazniji ta vakcinisanost nije dovoljna, ocenio je Kon.

On je naglasio da je značajno da se u naredna dva meseca vakcinišu mladi ljudi, stariji od 12 godina da bi bili daleko mirniji kada je u pitanju delta soj koronavirusa.

- U ovakvoj situaciji sasvim sigurno očekujemo još jedan talas - zaključio je Kon.

Delta soj korone registrovan kod dvoje državljana Srbije koji se 26. juna vratili sa planinarenja u Rusiji. Reč je o mlađim osobama, koje nisu vakcinisane.

(Pink)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)