NAŠI DRONOVI LETEĆE NAD PEŠTEROM: Na predstojećoj vežbi "Munjeviti udar 2021" Vojska Srbije prikazaće niz noviteta borbene tehnike

R. DRAGOVIĆ

22. 06. 2021. u 16:30

U BORBI sa naoružanim teroristima koji su svojim delovanjem ugrozili državni suverenitet, a u cilju da njihove snage najefikansije eliminiše, vojni vrh je doneo odluku da podigne borbene dronove.

НАШИ ДРОНОВИ ЛЕТЕЋЕ НАД ПЕШТЕРОМ: На предстојећој вежби Муњевити удар 2021 Војска Србије приказаће низ новитета борбене технике

Arhiva

Svega nekoliko minuta po naređenju, na nebu iznad Peštera pojavljuju se bespilotne letelice kineske proizvodnje CH-92A, koje precizno vođenim bombama teškim 250 kilograma neutrališu nervni sistem terorista.

Po ovom scenariju, osmišljenom za združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem "Munjeviti udar 2021", pripadnici Vojske Srbije u nedelju 27. juna pokazaće svoje sposobnosti. U manevrima na privremenom vojnom poligonu "Pešter" samo tog dana biće "zadejstvovano" oko 2.000 oficira, podoficira i vojnika. To će biti kulminacija manevara koji su počeli u zoru 16. juna znakom za uzbunu koji je na noge digao oko 15.000 pripadnika Vojske Srbije.

Iako se detalji manevara na Pešteru smatraju poverljivim, zasad je poznato da će vojska prvi put pred očima javnosti dejstvovati borbenim dronovima, ali i sistemom PVO "Pancir" koji će svoje cevi okrenuti prema metama u vazduhu. Provereni ruski čuvar neba do sada je dejstvovao uglavnom po ciljevima po zemlji, a javnosti će se prvi put predstaviti i paljbom po niskoletećim ciljevima.

U vrhu Vojske Srbije ističu da će "Munjeviti udar" biti vežba koja će biti vrhunac uvežbavanja jedinica i tehnike ove godine. Širokoj i stručnoj javnosti oružane snage prikazaće niz noviteta iz domena upotrebe savremene i tehnike iz razvoja.

- Sastavni deo vežbe je i noćno gađanje na poligonu "Pasuljanske livade", helikopterski desanti i upotreba usavršenih sredstava ratne tehnike. U manevrima na Pešteru učestvovaće tri modernizovana tenka M-84, i čitav arsenal oružja kojima je udahnut novi život - kaže sagovornik "Novosti" iz Vojske Srbije.

Arhiva

Nebom iznad Pešterske visoravni leteće gotovo sve čime raspolaže Ratno vazduhoplovstvo. Okosnicu vazduhoplovnih snaga činiće "migovi 29", ali i orlovi i "supergalebovi" i svi tipovi helikoptera. Najviše se očekuje od oklopnih ruskih "letećih kočija" Mi-35, ali i francusko-nemačkih "erbasovih" letelica H145M.

Kopnena vojska svoju silu prikazaće preko sveže pristiglih ruskih tenkova T-72, vozila BRDM-2, i proverenih i modernizovanih vozila "bov". Najefektniji deo biće združena paljba haubica "nora" i modernizovanog raketnog sistema "Oganj".

POLOŽAJI NA POLIGONIMA

VEŽBA "Munjeviti udar 2021" traje od 16. juna na poligonima širom Srbije, a kulminacija će biti održana u subotu na Pešteru. Timovi ABHO test su polagali na Jastrepcu, Rečna flotila na Tisi kod Titela, a 5. bataljon Vojne policije na poligonu "Orešac". Pripadnici 3. i 4. brigade zauzeli su položaje na Pasuljanskim livadama i Borovcu, a 3. bataljon vojne policije na "Međi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...