OPERACIJE NA MOZGU ODSAD I NA "DEDINJU": Naš renomirani institut dobio novi centar za vaskularna oboljenja glave

S. B. MILOŠEVIĆ

18. 06. 2021. u 09:11

NA Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" u sredu su prvi put uspešno urađene dve operacije (procedure) na krvnim sudovima mozga!

ОПЕРАЦИЈЕ НА МОЗГУ ОДСАД И НА ДЕДИЊУ: Наш реномирани институт добио нови центар за васкуларна обољења главе

Foto N. Skenderija

Formiranjem Centra za vaskularna oboljenja mozga proširen je obim delatnosti Instituta, koji će pomoći da se smanje liste čekanja pacijenata koji imaju aneurizme na mozgu, suženje krvnih sudova ili su doživeli njihovo pucanje.

Ovim je, prema rečima profesora dr Milovana Bojića, direktora Instituta "Dedinje", proširen opseg delatnosti ove ustanove i na krvne sudove mozga. U novoformiranom Centru, radiće tri interventna neuroradiologa, po dva neurologa i anesteziologa, 10 sestara među kojima su rendgen-tehničari i anestetičari.

- Operacije je uradio tim lekara koje je predevodio dr sc. med. Slobodan Ćulafić, naš vrsni neuroradiolog, čovek koji je ovu metodu uveo i u drugim zdravstvenim ustanovama, ali će, na našu veliku radost, ove intervencije ubuduće raditi na Institutu "Dedinje". Važno nam je što se ova intervencija izvela u predvečerje preseljenja u novu zgradu Instituta, gde će i Centar za vaskularna oboljenja mozga naći svoje mesto - rekao je Bojić.

Doktor Slobodan Ćulafić, koji je pre dolaska u Institut "Dedinje", 10 godina radio u bolnici "Sveti Sava", u sredu je prvi put u Institutu uradio operacije dvema pacijentkinjama koje su imale aneurizmu, kako bi se sprečilo njihovo pucanje.

- Intervencije su izvedene u budnom stanju, a korišćeni su najmodernija tehnologija i stentovi da se te aneurizme zatvore. Intervencije u proseku traju oko sat, pacijenti posle toga u bolnici ostaju dva dana i primaju terapiju. Već trećeg dana mogu da idu kući. Operacija se radi kroz preponsku arteriju, a sistemom mikrokatetera dolazi se do krvnog suda. U našem Centru sada mogu da se urade sva oboljenja krvnih sudova na mozgu i kičmenoj moždini, kao što se radi u svetu - kazao je dr Ćulafić.

Prof. dr Milovan Bojić (drugi zdesna) sa timom lekara, eksperata za vaskularne bolesti mozga / Foto N. Skenderija

Na ovu intervenciju, prema njegovim rečima trenutno čeka 55 pacijenata. Za petak su zakazane tri, a jedan od pacijenata ima samo 19 godina. Ove operacije, budući da je reč o životno ugroženim pacijentima, pokriva Fond zdravstva Srbije.

Nevenka B. (50) iz Nove Pazove prva je pacijentkinja koja je u Institutu "Dedinje" operisana u sredu, šest meseci nakon što joj je utvrđena aneurizma.

- Plašila sam se ove intervencije i očekivala sam da će biti mnogo strašnije jer se ne radi u opštoj anesteziji. Svaka čast lekarima, baš su me pazili s obzirom na to da sam bila pod velikim stresom - navodi pacijentkinja.

Lekari Instituta "Dedinje" apeluju na pacijente koji, ovih dana, čekaju na operacije, da se vakcinišu. Navode i da će vakcinacijom pomoći i sebi i doktorima koji bi trebalo da ih operišu.n

NOVA ZGRADA

PREMA rečima prof. dr Bojića, nova zgrada "Dedinje 2" biće završena za dve nedelje, kada je reč o građevinskim radovima, a upotrebne dozvole bi uskoro trebalo da dobiju. Za nabavku savremene opreme objavljen je međunarodni tender koji će trajati do avgusta. Zato se, kako kaže prof. Bojić, očekuje da "Dedinje 2" bude otvoreno na jesen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVI TRANSPORT:  Ključni faktor zaštite životne sredine i zdravlja