TUŽBA NA RODNO OSETLJIVOM JEZIKU: Advokat Milenko Radić presavio tabak protiv Vlade

LJ. B.

15. 06. 2021. u 09:11

ADVOKAT Milenko Radić podneo je Višem sudu u Beogradu tužbu protiv Vlade Srbije zbog toga što mu nije dostavila javno dostupne informacije u vezi sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti i Zakonom o zabrani diskriminacije.

ТУЖБА НА РОДНО ОСЕТЉИВОМ ЈЕЗИКУ: Адвокат Миленко Радић пресавио табак против Владе

Milenko Radić / Foto Tanjug

Tužba je, kako navode u ovoj advokatskoj kancelariji, podneta na "rodno osetljivom jeziku", saglasno Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, Istanbulskoj konvenciji i Zakonu o zabrani diskriminacije.

- Razlog za podnošenje tužbe je taj što od Vlade nisam dobio informaciju i odgovor na pitanje da li donošenje pomenutih zakona predstavlja obavezu Srbije prema EU ili nekom drugom. Ukoliko se radi o nekoj obavezi, zatražio sam da mi Vlada dostavi akt kojim je Srbija preuzela tu obavezu sa utvrđenim rokovima - kaže Radić za naš list. - Tužbu sam podneo "rodno opredeljen" kao "zaštitnik srpskog jezika i pravne sigurnosti", na "rodno senzitivnom jeziku", koji mora da se primenjuje od 1. juna, kako propisuje Zakon o rodnoj ravnopravnosti, iako niko ne zna kako glasi ovaj jezik. Upotrebom pojmova koje ne poznaje naš Ustav: "rod", "rodno osetljiv jezik" i "rodno senzitivni jezik", i to pod pretnjom kažnjavanja, tužba ima za cilj da prinudi Vladu da još jedanput proveri opravdanost i osnovanost navedenih pojmova.

Od Višeg suda se, naglašava ovaj advokat, zato traži da sprovede postupak, izvede predložene dokaze i donese Presudu kojom će utvrditi da je Vlada postupala nezakonito, da obaveže Vladu da u roku od pet radnih dana dostavi tražene odgovore, da o svome trošku javno objavi presudu i naknadi nastale troškove u roku od 15 dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)