UZ BLAGOSLOV EU I U MIRU RUŠE CRKVE: Neverice i dileme posle rušenja pravoslavne bogomolje u Konjević Polju kod Bratunca

V. M.

07. 06. 2021. u 10:49

RUŠENjE pravoslavne crkve na imanju Fate Orlović u selu Konjević Polje, kraj magistrale Zvornik - Sarajevo, obavljeno je po odluci Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Vlasti RS su, kažu u Tužilaštvu BiH, bile obaveštene da će rušenje početi "od subote, pa dok se ne završi". Fata ovo doživljava kao svoju pobedu i novinarima trijumfalno govori da je u nedelju ujutro konačno "popila najslađu kafu".

УЗ БЛАГОСЛОВ ЕУ И У МИРУ РУШЕ ЦРКВЕ: Неверице и дилеме после рушења православне богомоље у Коњевић Пољу код Братунца

Foto: Printskrin/Tviter

Za vreme poslednjeg rata na području Eparhije zvorničko-tuzlanske potpuno je srušeno ili oštećeno oko 100 pravoslavnih hramova. A sa rušenjem se evo, uz blagoslov centralne evropske pravosudne institucije, nastavlja i danas. Da li je moglo da se pronađe neko drugačije rešenje, a ne da se sa zemljom sravni bogomolja, koja je u funkciji jednog od osnovnih ljudskih prava, niko ne želi da govori.

Za Srpsku pravoslavnu crkvu, kako saznajemo, ovo, ipak, ne može da se doživi kao puko rušenje, niti delovi hrama, koji je podignut pre četvrt veka, idu u otpad. Sav materijal sa bogomolje, prema informacijama koje "Novosti" imaju iz krugova bliskih Mitropoliji dabrobosanskoj SPC, kojoj je pripala ova bogomolja, biće iskorišćeni za podizanje nove svetinje na području opštine Bratunac.

- To je crkva Boga živoga, koja je doživela tešku sudbinu, postradanje da ne može biti veće, što svedoči o mnogo čemu i o čemu se, izgleda, najviše može reći ćutanjem, kako je govorio u nekim prilikama Matija Bećković - kaže akademik Dragoljub Drago Mirković, likovni umetnik, veliki dobrotvor SPC. - Za utehu je, kakvu-takvu, da će ova crkva biti "uzidana" u drugu. Duhovno, to "parče neba na zemlji", kako je bogomolje zvao sveti otac dr Justin Popović, niko ne može da poruši, ni da sruši. Naša vera je snažna i čvrsta i ona nas je održala u najtežim izazovima i mukama, koje, evo, ne prestaju.

Odlukom vlasti svojevremeno je izmeštena crkva iz sela Diviča, kod Zvornika, kraj Drinskog jezera, na drugu lokaciju, na brdo iznad tog mesta, na prilazu ka Zvorniku, odakle se vidi sa obe obale. Zašto i ova bogomolja nije ranije izmeštena pitanje je od koga, čini se, mnogi beže kao đavo od krsta.

MUČENIČKA EPARHIJA

PREMA zvaničnim podacima, ubedljivo najveći broj srpskih bogomolja postradao je u zaista mučeničkoj Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj. Bile su na udaru i muslimanskih i hrvatskih bojovnika. Sa zemljom je sravnjeno 38, a znatno je oštećeno 60 crkava.

Značajno je urušen i jedan manastir. Eparhija je ostala bez 31 parohijskog zdanja, a još 19 je doživelo dramatična oštećenja.

Ovom spisku se može dodati i crkveno, kako mnogi verni kažu, "samo fizičko postradanje u Konjević Polju", koje je posle smanjenja Eparhije zvorničko-tuzlanske pripalo Mitropoliji dabrobosanskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024