JEDE PLJESKAVICU I VOZI LAKTOVIMA: Čak 250 vozača javnog gradskog prevoza kažnjeno zbog kršenja propisa

S. B. MILOŠEVIĆ

05. 06. 2021. u 12:10

KAZNE zbog korišćenja mobilnih telefona tokom vožnje ovih dana dobiće oko 250 vozača autobusa, većinom javnog gradskog prevoza.

ЈЕДЕ ПЉЕСКАВИЦУ И ВОЗИ ЛАКТОВИМА: Чак 250 возача јавног градског превоза кажњено због кршења прописа

Foto N. Fifić

Kamere koje su prethodnih meseci postavljene širom grada, snimile su prekršaje gradskih šofera. Kako kažu u MUP, video-nadzor pribeležio je i trenutak kada jedan vozač laktovima pridržava volan jer u jednoj ruci drži telefon, a u drugoj pljeskavicu!

Svakodnevne prijave građana MUP i Sekretarijatu za javni prevoz, pa i video-snimci koje su sugrađani kačili na društvene mreže, naterale su policiju da češće kontroliše prestoničke šofere.

- Pomoću video-nadzora dokumentovano je 250 prekršaja nepropisnog korišćenja telefona vozača tokom vožnje. Svima su u prethodnih nekoliko dana na kućne adrese dostavljeni prekršajni nalozi sa pozivom - kažu u Saobraćajnoj policiji za RTS.

Prema podacima, u prethodnih pet godina autobusi su učestvovali u 11.500 saobraćajnih udesa. Stradalo je 146 ljudi, a 6.350 osoba je povređeno. Oko 70 odsto udesa dogodilo se na području Beograda.

- Retki su vozači koji nose "blutut slušalice", mada ih ima. Ipak je više onih koji koriste telefon dok voze krcate autobuse i još se ljute kada im putnici skrenu pažnju na to. I nije problem da popričaju minut, dva. Čak nekada i moraju da jave nešto dispečaru, ali ima onih koji listaju društvene mreže dok su za volanom - navodi sugrađanka Slavka T.

Oni koji su i više od osam sati za volanom, imaju svoju stranu priče. Na fejbuk-grupi vozači tvrde da nemaju vremena ni da se odmore, odu do toaleta, jer moraju da stignu turažu, a o jelu da i ne govore. Zato često jedu u toku vožnje.

U svakom slučaju, ispaštaju putnici jer u tim trenucima vozač upravlja vozilom usporeno, bez ikakve žurbe.

STRADAJU PEŠACI

U prva tri meseca ove godine u Srbiji poginule su 84 osobe, a povređeno 3.881. Među poginulima u saobraćaju je 40 vozača, 38 pešaka i šest putnika. Za četvrtinu manje je poginulih lica u saobraćaju van naselja, dok je za 15 posto više poginulih pešaka nego u istom periodu 2020. godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju