BORBA ZA SPAS SRPSKOG JEZIKA: Advokat Radić podneo pritužbu protiv Zorane Mihajlović

Lj. B.

04. 06. 2021. u 11:00

ADVOKAT Milenko Radić podneo je pritužbu zaštitniku građana protiv ministarke Zorane Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, ali i protiv Vlade Srbije, koju zastupa Ana Brnabić, zato što su nezakonito i u cilju nezakonitog delovanja na sve građane Srbije otvorili internet adresu i na nju postavili "Priručnik za upotrebu rodno osetljivog jezika".

БОРБА ЗА СПАС СРПСКОГ ЈЕЗИКА: Адвокат Радић поднео притужбу против Зоране Михајловић

Foto Univerzitet u Beogradu

- Ovaj Priručnik, pored raznih objašnjenja i samoreklamiranja sadrži veliki broj zanimanja, titula i menovanja žena na "rodno osetljivom jeziku" namenjenih javnosti - pojašnjava za naš list advokat Radić. - S obzirom na to da Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji se primenjuje od 1. 6. 2021. godine, obavezuje organe javne vlasti, sudove, advokate, sve poslodavce, sva pravna lica i druge da u službenoj upotrebi koriste rodno osetljiv jezik, a da zakonodavac ne zna niti je utvrdio u kojim se sve pojavnim oblicima pojavljuje "rod" niti je utvrdio koji je to "rodno osetljiv jezik", na ovaj način nezakonito se deluje na javnost u cilju preporuke u korišćenju ovog priručnika.

Naš sagovornik naglašava da se od zaštitnika građana očekuje da odmah preduzme potrebne mere kako bi se navedeni Priručnik uklonio sa sajta Vlade Srbije, a da bi se otklonio dalji nastanak štetnih posledica, nezakonitim korišćenjem državne funkcije i državnih resursa.

Foto V. N.

Inače, ovaj advokat podneo je pre nekoliko dana i Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti, jer, kako kaže, on nije u skladu sa našim Ustavom koji ne poznaje kategoriju roda. Takođe, kaže, ovaj zakon unosi pravnu nesigurnost jer suspenduje primenu nekoliko hiljada propisa u kojima se koriste izrazi koji sada nisu upodobljeni sa članovima zakona koji propisuje obavezna upotreba rodno osetljivog jezika.

- Rok do koga Ustavni sud mora da odluči nije preciziran - kaže advokat Radić. - Ali, zakon mora da se primenjuje od momenta kada je primena počela a to je bilo 1. juna, kao da nema inicijative pred ustavnim sudom.

PRIRUČNIK

AUTORKE "Priručnika za upotrebu rodno osetljivog jezika" su Hristina Cvetinčanin Knežević i Jelena Lalatović, a predgovor je napisala ministarka Zorana Mihajlović. U njemu je naveden niz objašnjenja, ali i spisak zanimanja, zvanja i titula žena...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)