U REDU ZA SANU 37 KANDIDATA: Akademik Kostić o predstojećim izborima u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti

Lj. BEGENIŠIĆ

31. 05. 2021. u 21:16

OSAM odeljenja Srpske akademije nauka i umetnosti predložilo je 37 kandidata za dopisne članove. Za redovne je predloženo 14, a za inostrane članove SANU šestoro kandidata. Konačan spisak sa imenima biće sastavljen u četvrtak, a o njima će se glasati na izbornoj Skupštini 4. novembra.

У РЕДУ ЗА САНУ 37 КАНДИДАТА: Академик Костић о предстојећим изборима у Српској академији наука и уметности

Akademik Vladimir Kostić i dopisni član Dragan Vojvodić / Foto Tanjug

Ovo je u ponedeljak rekao predsednik Akademije Vladimir Kostić i naveo da je Odeljenje jezika i književnosti predložilo tri kandidata, Odelenje istorijskih nauka pet, a isto toliko i Odeljenje društvenih nauka, Odeljenje umetnosti osam, Odeljenje za metematiku, fiziku i geo-nauke četiri, Odeljenje medicinskih nauka jednog, hemijskih i bioloških nauka četiri i Odelenje tehničkih nauka predložilo je sedam kandidata.

- Teško da će svi biti izabrani, a ovako veliki broj predloga je posledica male brojnosti akademije, jer SANU ima 124 člana, a to je najmanji broj u poslednjih nekoliko decenija - naveo je Kostić. - Ovim predlozima završava se prvi krug izbornog ciklusa koji traje godinu dana i nije prijatan ni za koga. Ima dosta reakcija sa strane u cilju da se akademiji sugeriše koga da izabere. Ne kažem da SANU ne greši, ali izborni proces je, ipak, pravedan.

Govoreći o ukupnom broju akademika, Kostić je naveo da je SANU najmalobrojnija u regionu. Kako je pojasnio, mi imamo 1,8 akademika na 100.000 stanovnika, dok u Makedoniji taj procenat iznosi 2,2, u Sloveniji i Hrvatskoj 4,5, a u Crnoj Gori čak sedam.

- Obično je SANU imala oko 150 članova, sada je dosta ispod tog broja, samo na Odelenju tehničkih nauka umrlo je sedmoro kolega, pa to odeljenje sada ima 12 članova - istakao je Kostić.

Naglasio je da će krajem avgusta i početkom septembra javnosti biti dostupni referati o svim kandidatima.

Govoreći o predstojećim aktivnostima, Kostić je naveo i da će biti održana četiri važna skupa - o srpskom kulturnom nasleđu na KiM, o pandemiji kovida 19, Parkinsonovoj bolesti i stanju i perspektivama obrazovanja u Srbiji.

MEDALjA ZA NAJBOLjE

AKADEMIK Kostić najavio da će Akademija od ove godine dodeljivati Medalju SANU koja nije predviđena samo za njene članove:

- Planirano je da se jedne godine dodele dve medalje - za društveno-humanističke i prirodne nauke, a sledeće godine jedna za umetnost. Rok za prijavljivanje ističe 30. juna, dobitnik će biti poznat 1. novembra, a medalja će mu biti uručena 19. novembra. Idejno rešenje rađeno je u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...