LOKOMOTIVA CELE SRBIJE: U Narodnom muzeju predstavljena vizija izgleda i projekata glavnog grada pod nazivom "Beograd 2030"

M. STANOJKOVIĆ

11. 02. 2022. u 13:36

DALjI razvoj glavnog grada od izuzetne je važnosti za razvoj čitave Srbije.

ЛОКОМОТИВА ЦЕЛЕ СРБИЈЕ: У Народном музеју представљена визија изгледа и пројеката главног града под називом Београд 2030

Razvoj prestonice prevazilazi političke, generacijske i materijalne razlike, Foto I. Marinković

Zbog toga, realizacija projekata poput beogradskog metroa, Linijskog parka, sedam novih mostova, dva tunela i novog Muzeja Nikole Tesle, praviće razliku između izgleda prestonice danas i za 10 godina. Ovo su samo neki od segmenata vizije razvoja glavnog grada, pod nazivom "Beograd 2030", koji su juče predstavljeni na konferenciji u Narodnom muzeju.

Kako je istakla premijerka Srbije Ana Brnabić, Beograd je pre 10 godina bio jedini grad i jedini centar u Srbiji ka kojem su svi gravitirali, sa bledom, ali kakvom-takvom vizijom prosperiteta, ali da se do danas Srbija promenila.

- Projekat "Beograda na vodi" jedan je od onih koji je dao zamajac čitavoj zemlji za brži rast i oživljavanje građevinske industrije - rekla je Brnabićeva.

- Tada je projekat pokrenuo sve nas da verujemo da budućnost u Srbiji može da bude mnogo bolja u odnosu na ono kako smo dosad živeli. Srbija se promenila, prepoznati smo kao zemlja znanja, kreativnosti, talenata, a ne kao zemlja jeftine radne snage kako su nas nudili investitorima.

Premijerka Ana Brnabić, Foto I. Marinković

Prema rečima premijerke, danas imamo jak Niš, Kragujevac, Novi Sad kao prestonicu kulture, Suboticu, Čačak...

- Beograd i dalje jeste glavni grad, ali nije jedini centar - istakla je premijerka.

- Zahvaljujem se svim ekspertima, gradskim čelnicima koji su učestvovali poslednjih 18 meseci u izradi projekta razvoja prestonice. A i kada sada uporedimo sa 2013. vidi se skok izdavanja građevinskih dozvola sa 320.000 kvadratnih metara na 1,6 miliona, 160 odsto je uvećan broj turista. Za sve nas je neizmerno važno da Beograd nastavi da se menja i da vuče napred.

Strategija "Beograd 2030" predstavlja desetogodišnju viziju razvoja prestonice, koja, kako je istakao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, prevazilazi političke, generacijske i materijalne razlike. Ovaj dokument obuhvata devet poglavalja, a kao najvažnije teme pokriva konkurentnu ekonomiju, urbanu infrastruktru, zdravstvenu i socijalnu politiku, inovacije, nove tehnologije i zaštitu životne sredine.

- Do 2030. biće izgrađena druga linija beogradskog metroa, biće završen Linijski park koji je počeo da se gradi - naveo je Vesić.

- Beograd će imati pet fabrika za preradu otpadnih voda, sedam novih mostova, dva nova tunela, 100 novih parkova i 40 novih vrtića. Plan je da u tom periodu, bude završena železnička stanica, vozila u sistemu javnog prevoza biće ekološka, biće izgrađen industrijski park u Borči, kao i Centar kreativne industrije "Ložionica". Ono što će zasigurno praviti razliku je novi Muzej Nikole Tesle, sa zaostavštinom koji samo mi imamo. Uz sve to, predviđa se da će prosečna plata zaposlenih stanovnika prestonice biti 200.000 dinara.

Beograd silazi na svoje reke, Foto shutterstock

SEDAM MOSTOVA, DVA NOVA TUNELA

KAKO je predviđenom planom razvoja, na kome je radilo 150 stručnjaka, do 2030. Beograd će imati sedam novih mostova, od kojih su dva na Dunavu, dva nova pešačko-biciklistička mosta Ada Ciganlija - Novi Beograd i Zemun - Lido. Osim toga, u planu su i dva nova u funkciji BG voza, jedan između Surčina i Obrenovca, kao i Novi savski most. U narednih osam godina treba da budu izgrađena i dva nova tunela. Jedan od Karađorđeve ulice, koji će počinjati kod Ekonomskog fakulteta i izlaziti kod Pančevačkog mosta i drugi Topčiderski tunel od Mosta na Adi do Autokomande. Planom je predviđeno i više od 150 kilometara biciklističkih staza i sistem za javne bicikle.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)