Predsednik opštine Budva Marko Carević o čijoj  smeni će se izjasniti odbornici lokalnog parlamenta, na inicijativu  Crnogorske, na današnjoj sednici kazao je da se “otima volja građana”, i pozvao na izbore.

Istakao je da je za 16 meseci koliko je na čelu izvršne vlasti u Budvi, više urađeno nego za prethodnih 16 godina.

- Moj prethodnik Dragan Krapović i ja vratili smo 30 miliona evra vašeg sramnog kriminalnog duga, kazao je Carević dodajući da je sa  35-godišnjim iskustvom kao privatnik došao na mesto predsednika Opštine, te da je zatekao katastrofu koju je ostavila vlast Demokratske partije socijalista (DPS). On je oko 20-tak  minuta nabrajao realizovane projekte za vreme dok je na čelu izvršne vlasti u Budvi.

Međutim, njemu je, kako navodi,  zamereno što je odlazio na litije. On je predsednik Crkvene opštine Budva.

-Između fotelje i crkve biram moju Srpsku pravoslavnu crkvu, veru, ono što su mi prađedovi. Zameraju mi se litije i blokadu grada. Sa tri meseca sam kršten i od tada sam u crkvi. Ponosam sam što sam stao da branim svetinje i spreman sam da dam život. Nemam dilemu kada je u pitanju moj srpski narod u Crnoj Gori.  Pripadam onoj generaciji koja nije prodala veru za večeru. Ne izdajem prijatelje zbog politike. Ovo je moja država Crna Gora, ja gradim Crnu Goru tradicionalnim vrednostima. Vi ste meni rođaci Crnogorci i niko mi nije bliži od vas. Evo, gospodo, izađite na megdan, na izbore. Kako ćete izaći pred građane. Meni je sada inspirativno, i kandidovaću se na narednim izborima. Jer nećemo dozvoliti da dođete više na vlast otimanjem. Gospodo, 'ajde patriotizam da izmerimo onako kako se svuda meri, plaćanjem obaveza ovoj državi, a ne lopovlukom, kazao je pored ostalog Carević dodajući: “Gospodo, izvolite da se izmerimo patriotizmom kako se u svetu meri”.

Carević se obratio nezavisnom odborniku Stevan Džakoviću i nazvao ga “političkom prostitutkom, sinonimom  divlje gradnje u Budvi”.

-Ti si, Dzakoviću, bio na listi koju sam ja nosio. Tražim da vratiš mandat. Ti si gospodine Džakoviću licemer, jedan lopov, lažov, gospodin politička prostitutka. Ti si gospodine lopove sinonim divlje gradnje. Pre 20 dana si divlje gradio i molio me. Ja sam kazao da mora da bude po zakonu. Ti se gospodine lopove zalažeš za otvorene liste, evo ti prilika i formiraj svoju listu i idi na izbore, pa vidi hoćeš li sedeti tu,  kazao  je Carević.

Inicijativu  za smenu predsednika Opštine Budva Marka Carevića obrazložila je odbornica Anđela Ivanović navodeći da su razlozi politički,  ali i privatni, kao i afere. Obrazlažući inicijativu za smenu Carevića, Ivanović je kazala  da je prvi čovek Budve prekršio koalicioni sporazum i navela umešanost u milionske korupcionaške afere.

-Carević, iako se koalicionim sporazumom obavezao, nije bio predsednik svih građana, pošto je bio predsednik crkvenog odbora. Postoje brojne afere u koje je uključen Carević, od uzurpacije zemlje u Krimovici, zakupa plaže Ploče, do angažovanja firme Asfalt beton u opštinskim projektima. Umorna sam od toga da Budva uvek bude na mapi gde se predsednici Opštine optužuju za najteža krivična dela, kazala je Ivanović.
Predsednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović dao je pauzu za objed, a sednica će biti nastavljena u 19 časova.

Inače, današnja sednica je počela uz jako policijsko obezbeđenje, dok je skupštinsko obezbeđenje obavestilo predsednika Skupštine da danas neće obezbeđivati sednicu
 Odbornica DPS Snežana Kuč kazala je da je ta partija tražila od Centra bezbednosti Budva da garantuje bezbednost odbornicima koji su  u petak, kada su započete tri sednice lokalnog parlamenta,  bili izloženi torturi i vređanju.

Nezavisni odbornik u Skupštini opštine Budva, Stevan Džaković, kazao je ranije popodne na konferenciji za novinare da on podržava inicijativu Crnogorske, te  da niti je bio otet, ili drogiran. Takopđe, je naveo da mu je pretio gradski menadžer Milo Božović.