Episkopu Joanikiju prete i zatvorom: Advokat Sava Kostić o predstojećem sudskom postupku vladici

V. KADIĆ

18. 05. 2020. u 11:00

Bilo je nezakonitosti u postupanju policije prilikom privođenja

Епископу Јоаникију прете и затвором: Адвокат Сава Костић о предстојећем судском поступку владици

Privođenje episkopa Joanikija Foto: Luka Zeković Vijesti

EPISKOP Joanikije i sveštenici nikšićkog Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog nemaju nijednu zamerku na račun ponašanja službenika Centra bezbednosti Nikšića, nakon što su privedeni i određeno im zadržavanje od 72 sata. Svi su mi potvrdili da se policija prema njima ponašala veoma korektno, rekao je za "Novosti" Sava Kostić, advokat episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija.

Kostić dodaje da je Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću podnelo optužni predlog protiv njih "zbog krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti". Za ovo krivično delo, dodaje Kostić, propisana je novčana, ili kazna zatvora do jedne godine.

- Ako se ima u vidu činjenica da nijedan od osumnjičenih ranije nije kažnjavan, biće vrlo interesantno videti postupanje i odnos suda prema osumnjičenima u daljem toku postupka, ako se postupak uopšte i nastavi - ističe naš sagovornik.

NISU IM SKIDALI MANTIJE - KADA sam došao u stanicu policije omogućeno mi je da se vidim sa vladikom, ne u prostoriji u kojoj je boravio, nego u jednoj kancelariji. Pitao sam ga da li su tačne priče da su mu u policiji skidali krst, mantiju, da su se nekorektno ponašali, na što mi je on rekao: "Daleko od toga. Ti ljudi bili su više nego korektni. Oni samo rade svoj posao" - ističe advokat Kostić. Dodaje da je od vladike saznao da su im nadležni omogućili da se pričešćuju i da su u svemu bili uvaženi.

Kako advokat pojašnjava, optužni predlog biće prosleđen pisarnici Osnovnog suda u Nikšiću gde će se metodom slučajnog odabira odrediti sudija, koji će razmatriti spise i doneti odluku da li postoje uslovi da se optužni predlog vrati, ili potvrdi i zakaže suđenje:

- Smatram da optužni akt treba tužilaštvu vratiti, zbog svih nezakonitosti koje su se prilikom postupanja policije desile. Nekorektnost policije vidim u tome što su one kritične noći nakon litije, uručili poziv vladici i sveštenicima na način koji nije u skladu sa profesionalnim kodeksom. U pitanju su pozivi koji se uručuju građanima, što je moglo da se uradi preko dostavljača, ili pošte.

Drastična nezakonitost u postupanju policijskih službenika, tvrdi advokat, bila je naredba vladici i ostalim sveštenicima da na saslušanje pođu u službenim vozilima i prinudno budu dovedeni u nikšićki Centar bezbednosti. To je bio pokušaj nepotrebnog demonstriranja sile, dodaje Kostić. On naglašava i da je od izlaska vladike iz pritvora, pa do kraja njegovog obraćanja okupljenom narodu, sve proteklo u korektnom ambijentu.

- Kad su se građani spontano okupili ispred tužilaštva i suda, i na tom prostoru boravili ceo dan da bi dočekali vladiku, policija je imala puno zakonsko ovlašćenje da preduzme radnje zbog neprijavljenog okupljanja. Ipak, gestom tolerancije pokazali su da su uzeli u obzir širi kontekst cele situacije - ističe Sava Kostić.

Sava Kostić

Naš sagovornik veruje da će u daljem toku postupka sve proteći u skladu sa pozitivnim pravnim propisima, uz poštovanje moralnih načela svih učesnika u postupku.

- Shvatam veliku zainteresovanost građana Crne Gore za ovaj postupak, ali se nadam da će se tenzije smiriti i sve proći u duhu bratske ljubavi i donošenja odluka koje će biti pravne i pravedne - kaže Kostić. - Ostaje da vidimo koje će sve pravne korake preduzimati nadležni državni organi, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Р.Српска

18.05.2020. 14:24

Недирајте у Владику и цркву јер тиме ударате у Христа Бога.