Beogradske priče: Isto lice starog trga

Zoran NIKOLIĆ

subota, 06. 06. 2020. u 12:30

Београдске приче: Исто лице старог трга
Stari kadrovi i taksi vozila podsećaju na važnost Pozorišnog trga
Trg Republike nekada je bio poznat Beograđanima kao Pozorišni trg. Snimak star oko osam decenija govori da se osnovna zdanja na njemu nisu značajno promenila, tako da bismo u predratnom prestonom gradu mogli da popijemo kafu otprilike na istom mestu gde bismo to učinili i danas.


Podno Spomenika knezu Mihailu uvek je bilo prijatno "uhvatiti hladovinu" i uživati u gradskom ambijentu.


Uvek je ovaj deo grada bio interesantan svima koji su živeli u njemu. Ovde je bila i Stambol kapija, mesto gde se nekada ulazilo u grad. Beograd je, dabome, u srednjem veku bio omalena varoš koja se završavala u blizini današnjeg zdanja Narodnog pozorišta.


Grad je bio opasan utvrdom od palisada, zašiljenih trupaca, a kapije na ulazu u grad su bile od kamena. Najpoznatija je bila Stambol kapija, kako su je prozvali Turci.


Inače, ovakvu strukturu grada postavili su još Austrijanci, u doba svoje vlasti od 1717. do 1739. godine. Kasnije je nasleđuju Osmanlije i tako ostaje do njihovog konačnog odlaska 1867. godine.


Ambijent sa fotografije unosi i druge "novotarije" onog doba. Dabome, najbitnija novina privih godina 20. veka bio je automobil, a prvi je "zakoračio" u Beograd 1903. godine. Na snimku se već vidi ozbiljan vozni park koji čine vozila beogradskih taksista kasnih tridesetih godina.


Kao i sada, oblast u okolini Narodnog pozorišta bila je jedna od najprometnijih u gradu."REUNIONA"


Palata sa ovim imenom nastala je kao zdanje Jadranskog osiguravajućeg društva iz Trsta. Ona je ostala jedna od arhitektonski najdominantnijih na današnjem Trgu Republike. Pored službenih prostorija, u njoj se nalazio i jedan od najpoznatijih bioskopa - "Uranija".