PREMA najnovijim podacima Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracije alergenog polena breze, jasena, platana i hrasta sve su više u porastu. Nevolje alergičnima najviše će doprineti cvetanje breze, koje je hladno vreme obustavilo, a koje se ponovo očekuje sa dolaskom sunčanih dana.

Srednje vrednosti polena u vazduhu beleže se za čemprese, topole i leske, dok slab alergeni potencijal trenutno imaju samo četinari i drveće bresta. Nadležni iz Agencije za zaštitu životne sredine merenja sprovode od početka februara u mernim stanicama na Novom Beogradu i Zelenom brdu na Zvezdari.

- Krajem februara, koncentracije u vazduhu su bile povećane jer je lepo vreme uticalo da drveće procveta dosta ranije, zatim je usledio period stagnacije, međutim, povećano prisustvo alergena u vazduhu se tek očekuje - objašnjavaju nadležni iz Agencije. - Veoma je važno da se ljudi koji su alergiči na polen jave lekaru pre nego što koncentracije ovih polena postanu kritične.

Simptomi kod alergičnih, poput kijanja, curenja nosa, suzenja očiju i svraba pojačani će biti tokom aprila, kada u vazduhu bude prisutno 16 vrsta polenovih zrna, i ako ne bude bilo kiše obično se tada registruju prekogranične vrednosti. Stručnjaci dodaju i da polena u vazduhu ima najviše u prepodnevnim časovima, kada je toplo i vetrovito. Alergičnima se preporučuje da u ovom periodu smanje boravak na otvorenom.


NAJTEŽE SA AMBROZIJOM

PREMA rečima stručnjaka, alergični najviše problema imaju sa početkom sezone cvetanja ambrozije, koja počinje u avgustu. Prošle godine uništeno je oko 120 hektara ove korovske biljke, a za ovu je planiran dugoračan plan suzbijanja na kojem rade stručnjaci sa Biološkog fakulteta.